OJAČATI LOKALNU I POKRAJINSKU VLAST

Na redovnoj konferenciji za novinare Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu, održanoj 27. septembra 2016. godine u 11 časova, u prostorijama stranke, prisutnim medijima se obratio Aleksandar Marton, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedavna najava izmene Zakona o finanansiranju lokalnih samouprava, kojom bi se omogućilo da prihodi od poreza na zarade u većoj meri ostaju u republičkom Budžetu još je jedan atak na, ionako, slabašnu lokalnu samoupravu u Republici Srbiji.

Ova najava predstavlja još jednu kocku u mozaiku stroge centralizacije koja apsolutno dominira našom državom.
Lokalne samouprave u Srbiji, ali i Autonomna pokrajina Vojvodina, finansijski su potpuno marginalizovane i očita je intencija svih Vlada u Beogradu, pa i ove, da se ono što je centralizovano još više centralizuje i da jak centar postane još jači. Apsolutno jak!
Ovakve zakonske izmene još će više pogoršati nezadovoljavajuće stanje u Budžetima lokalnih vlasti i još više poremetiti balans javnih prihoda na državnom i dva niža nivoa vlasti.
Za neverovati je činjenica da sve lokalne vlasti u Republici Srbiji plus Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuju sa samo 11.68% u ukupnim budžetskim sredstvima države.
Umesto da se u našoj zemlji krene u korak sa zemljama zapada, kod nas se lokalne samouprave još više finansijski ponižavaju i procena je da će posle novih izmena Zakona o finasniranju lokalnih samouprava republički Budžet biti ,,jači" za gotovo 5 milijardi dinara, a da će udeo lokala i Vojvodine u javnim prihodima Srbije pasti na manje od 10%.
LSV ističe da godinama unazad, svaka vlast u Beogradu pokušava da sebe predstavi u što boljem svetlu. Ministri su tu da čarobnim štapićem rešavaju probleme, a lokalne vlasti i Vojvodina su ti koji troše i ništa ne rade.
Ministar je tu da finansira krpljenje rupa na putu, popravku mosta ili pošumljavanje. Naravno, ministar je tu kada lokalna vlast nema sredstva da rešava probleme.
Jasno je Republika Srbija krši i Evropsku povelju o lokalnim samoupravama, koju je Narodna Skupština Republike Srbije usvojila još pre devet godina.
Poveljom se sve članice Saveta Evrope obavezuju na jačanje autonomije lokalnih i regionalnih samouprava.
Povelja definiše lokalne samouprave kao jedinice vlasti koje imaju pravo i sposobnost da upravljaju regulisanjem suštinskih javnih poslova.
Nažalost, jasno je da u našem slučaju lokalne vlasti i i AP Vojvodina imaju sve manju snagu, sve manje prava, a samim tim i sposobnosti da rešavaju probleme građana.
Ovo je u potpunoj suprotnosti sa Poveljom.
Iz svega ovoga je jasno da država Srbija, želi li da nastavi evropski put, a pre svega, što je i važnije, želi li da postane ozbiljna država, mora da menja i rešenja zapisana u Ustavu, ali i brojne prateće Zakone.
Lokalna vlast mora biti prava lokalna samouprava. Samouprava je drugim rečima PRAVO NA UPRAVU.
Trenutno stanje je nedopustivo!

Aleksandar Marton
odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina

O nama

Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije (LSV/J) nastala je 14. jula 1990. godine. Od 1994. godine zvanični naziv stranke je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).Politika stranke počiva na principima socijaldemokratije.

LSV FacebookLSV TwitterLSV Youtube

© 2017 LSV Zrenjanin. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.