Poboljšati funkcionisanje Mesnih zajednica

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je status mesnih zajednica u Zrenjaninu veoma loš i da je potrebno unaprediti funkcionisanje ovog nivoa vlasti.


Opšta besparica otežava funkcionisanje gradskih, a pre svega, seoskih Mesnih zajednica, jer je poznato da je obim problema u naseljenim mestima znatno viši.

LSV je i ranije upozoravala na nagomilane probleme i predlagala formiranje tela u lokalnoj samoupravi koje bi se bavilo problemima Menih zajednica.
Nažalost, niko nije podržao predlog LSV.
Problem u funcionisanje Mesnih zajednica predstavlja i centralizacija sredstava u gradskoj Upravi, pa o nekakvoj mesnoj samaupravi ne može biti ni govora. Slikovit primer za ovo su sredstva od naftne rente, koja su znatno smanjena i strogo centralizovana.
LSV smatra da je jedno od mogućih rešenja problema funkcionisanja Mesnih zajednica i podela Zrenjanina na gradske Opštine, što našem gradu omogućava Zakon o lokalnoj samoupravi.
Gradske opštine, pre svega na seoskom području, osnažile bi funcionisanje vlasti i olakšale funcionisanje.
Bez novih sistemskih rešenja problemi u selima će se nagomilavati i još više uticati na masovni odlazak ljudi sa sela.

Tibor Vaš
član gradskog odbora LSV Zrenjanin

O nama

Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije (LSV/J) nastala je 14. jula 1990. godine. Od 1994. godine zvanični naziv stranke je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).Politika stranke počiva na principima socijaldemokratije.

LSV FacebookLSV TwitterLSV Youtube

© 2017 LSV Zrenjanin. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.