Deklaracija da bude uvod u sistemska rešenja

Aleksandar Marton, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare, da su ligaši i ligašice oduvek govorili da je Vojvodina deo Srbije, te da će tako  ostati i ubuduće. Ali, kako je istakao, neophodno je  da se Vojvodina poštuje, kako bi se u njoj bolje živelo. Marton je upitao i ko sme da bude protiv boljeg života građana i građanki.

– Smatram da je neopravdano govoriti o separatizmu u Vojvodini. Nije separatizam borba za bolji položaj pokrajine u kojoj se živi, za njeno finasiranje, za njenu imovinu, za njena bogatstva… Poslednja dešavanja u vezi sa Deklaracijom o pravima AP Vojvodine govore da mnogi još nisu raskrstili sa teškim vremenima devedesetih godina i da im je blizak takav politički okvir – ocenio je Marton i dodao da su teške reči, uvrede i pretnje smrću podsetile na 1991. godinu i tadašnju atmosferu mržnje i straha.

 

On je istakao da je Deklaracija, koju je predložio Bojan Pajtić, zakasnela i da se trebala naći pred poslanicima Skupštine APV kada je na dvodnevnom referendumu za potvrđivanje Ustava Srbije Vojvodina u velikoj meri ograničena u ostvarivanju svojih prava i nadležnosti.

– Tada nas nisu slušali mnogi vojvođanski političari, ali jesu građani. Ubedljiva većina stanovnika Vojvodine je bojkotovala takav Ustav. Iako je Deklaracija zakasnela, ipak ćemo je podržati, jer su njene namere da Vojvodina, kao sastavni deo Srbije, dobije bolji  položaj u našoj državi – rekao je poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine.

Marton je rekao da se nada da to neće biti samo jedan kamen u mozaiku, do sada, slabe borbe za jačanje ingerencija autonomne Vojvodine, nego da će to biti uvod  u sistemska rešenja u Srbiji, koja će, kako je rekao, podrazumevati promenu Ustava, jačanje pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava, te sveobuhvatni proces decentralizacije države.

 

PODELI