Delegacija Lige položila venac na spomenik Žarku Zrenjaninu

Povodom Dana oslobođenja Zrenjanina, delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodina položila je venac na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Aleksandar Marton, poslanik u Skupštini AP Vojvodine, podsetio je ovom prilikom da je pre 69 godina, 2. oktobra 1944. godine, Zrenjanin oslobođen od  fašističke okupacije koja je trajala 42 meseca i istakao da je ovo datum kada se mora podsetiti na hiljade onih, koji su dali svoje živote u borbi protiv fašističkog zla.

– Nažalost, danas, 69 godina kasnije, bledi sećanje na ovaj dan. Uspomena nestaje i narodnooslobodilačka borba odlazi u zaborav – istakao je Marton i dodao da je sramotan odnos, ne samo Zrenjanina, već cele Srbije, prema spomenicima iz perioda NOB-a.

– Veliki broj njih je uništen ili zapušten. Potreban je ozbiljniji pristup obeležavanju naredne, sedamdesete godišnjice oslobođenja Zrenjnanina. Taj dan treba da postane svojevrsni podsetnik na zla totalitarnih režima, ali i na potrebu borbe za toleranciju i poštovanje ljudskih prava – ocenio je pokrajinski poslanik LSV.

PODELI