Forum žena GrO LSV Zrenjanin, poziva sve žene, žrtve nasilja i mobinga

 Da li se nasilje nad ženama dešava samo u porodici ili i van nje?
Poslednjih godina se puno priča o borbi protiv porodičnog nasilja nad ženama. Doneti su razni zakoni, ali realnost i statistika pokazuju da nasilje nad ženama ne jenjava, nego ima tendenciju rasta.

Za područje AP Vojvodine, istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici radio je Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Prema ovom istraživanju, ni Vojvodina nije pošteđena velike stope nasilja nad ženama – čak 56,2% ispitanica je u toku svog života nakon punoletstva doživelo neki oblik nasilja u porodici. Svaka druga žena je u Srbiji doživela neki oblik porodičnog nasilja.

One su nevidljivive žrtve dugogodišnjeg, ponekad višedecenijskog nasilja, zlostavljanja i ponižavanja. Neretko su tražile pomoć institucija, podršku rodbine i prijatelja.
Do februara ove godine čak pet žena su ubijene u porodičnom nasilju.

Da li gore navedeno znači da zakonske mere imaju efekat i da se poštuju?
Šta se događa sa nasiljem nad ženama van porodice, na radnom mestu?
Šta je sa maltretiranjem žena koje rade u privatnom sektoru, duže od propisanog radnog vremena, neprijavljenje, plaćene ispod zakonskog minimuma, ako su uopšte i plaćene? Da li je normalno da bolesnoj ženi prete otkazom u slučaju bolovanja, da prete otkazom kada joj je dete bolesno? Kome da se obrate u takvim situacijama?
Gde su nadležni organi koji bi sprečili ovakve pojave?
GrO LSV Zrenjanin pita aktuelnu vlast šta je za više od polovine mandata uradila na poboljšanju položaja žena i poziva sve žene žrtve nasilja da se obrate Forumu žena GrO LSV Zrenjanin, kako bi im ukazali ljudsku, pravnu i političku podršku u borbi za njihova prava.

U ime GrO LSV Zrenjanin,
Ildiko Bođo, odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina

Pogledajte video snimak

PODELI