Gradski čelnici da se suoče sa realnošću

Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin podržava protest koji su predstavnici sindikata i bivši radnici propalih preduzeća najavili za četvrtak. Smatramo da je poražavajuća informacija da se u Zrenjaninu trenutno vodi 77 stečajnih postupaka i da svakodnevno slušamo o najavama novih.

Istovremeno, dok se gradski funkcioneri već skoro godinu dana hvale nepostojećim investitorima i obećavaju nova radna mesta, zvanična statistika pokazala je da je u odnosu na kraj prošle godine u Srednjebanatskom regionu u februaru ove godine nezaposlenost porasla za 5,8 odsto, a da je u gradu Zrenjaninu zabeleženo najveće povećanje nezaposlenosti i to za skandaloznih 8,1 odsto. Zabrinjava i činjenica da se na evidenciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi preko hiljadu ljudi sa visokom stručnom spremom, što je, kako su stručnjaci ocenili, rezultat niskog nivoa tehničko tehnološkog razvoja privrede i nemogućnosti angažovanja visokoobrazovnog kadra. Ili se možda u Zrenjaninu stručnost više ne ceni, o čemu govori i činjenica da je na direktorsko mesto javnog preduzeća postavljen, u v.d. formi, stranački kadar sa srednjom stručnom spremom?

Zahtevamo od gradskih čelnika da smesta prestanu sa neodgovornim vođenjem grada i socijalne politike. Zahtevamo od njih da prekinu lavinu stranačkog udomljavanja, koja je kulminirala međustranačkim svađama oko fotelja u vladajućoj koaliciji. Tražimo da Zrenjanin i njegovi građani i građanke ne budu taoci pohlepe pojedinih stranaka.

Apelujemo na gradonačelnika, njegovog zamenika, njegova četiri pomoćnika, predsednika Skupštine, njegovog zamenika i sva tri pomoćnika, kao i na resornog člana Gradskog veća, da saslušaju zahteve sindikata i radnika koji su ostali bez posla i da nađu rešenje kojim će pomoći građanima i građankama Zrenjanina, čija su osnovna prava ugrožena.

PODELI