LSV Zrenjanin - Blog
utorak, 14 februar 2017 12:16

LSV u Skupštini grada kritikuje i daje konstruktivne predloge

Napisala
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina kao najjača opoziciona stranka postavila je pitanja vladajućoj većini zašto se obećanja data građanima ne ispunjavaju, ali i dala konstruktivne predloge.
četvrtak, 06 jun 2013 09:07

Od carske povelje do devastiranog društva

Napisano
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Teške godine dvadeset i prvog veka, ekonomsko posustajanje, kriza moralnih vrednosti i opšta društvena apatija nadvili su se i nad našom Vojvodinom i našim Zrenjaninom. Jasno je da je stepen devastacije svega što se moglo devastirati ogroman. Propadanje je započelo ranih devedesetih, dolaskom nacionalista na vlast i napadom na autonomiju Vojvodine. Posle se nastavilo, u manjem ili većem stepenu. Ponajviše me brine bezidejnost onih koji bi ideju trebali da imaju. Mislim na mlade ljude, koji su u svakom razvijenom društvu pokretač promena. Zato su nam promene i spore, slabo primetne.Zašto sam napisao ove prve redove? Današnji dan me je odveo 244. godine unazad. Gotovo do sredine 18. veka.Šta se desilo tog šestog junskog dana 1769.godine? Bečkerek (Zrenjanin) je dobio Carsku povelju od austrijske Carice Marije Terezije. Iz kmetovskog položaja su stanovnici našega grada prešli u položaj slobodnih građana. Slobodnih! Grad je dobio Senat od osam članova. Četiri katolika i četiri pravoslavca. Dobili smo prvi sud. Tržišni. Postali smo ozbiljan trgovinski centar. Grad je živnuo. Postao jači. Ljudi su u Bečkereku videli mesto u kojem mogu da započnu nov, bolji život. I, eto, 244 godine kasnije sam srećan zbog toga što nam je istorija slavna, ali sam i nesrećan, jer nam…

O nama

Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije (LSV/J) nastala je 14. jula 1990. godine. Od 1994. godine zvanični naziv stranke je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).Politika stranke počiva na principima socijaldemokratije.

LSV FacebookLSV TwitterLSV Youtube

© 2017 LSV Zrenjanin. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.