LSV Zrenjanin - Aleksandar Marton
Aleksandar Marton

Aleksandar Marton

Rođen 24.02.1976. godine u Zrenjaniniu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2004-2006. bio je zamenik predsednika Skupštine opštine Zrenjanin, a u prethodnom sazivu nalazio se na funkciji predsednika Skupštine grada. Biran je za odbornika u Skupštini grada Zrenjanina u tri saziva.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Teške godine dvadeset i prvog veka, ekonomsko posustajanje, kriza moralnih vrednosti i opšta društvena apatija nadvili su se i nad našom Vojvodinom i našim Zrenjaninom.

Jasno je da je stepen devastacije svega što se moglo devastirati ogroman. Propadanje je započelo ranih devedesetih, dolaskom nacionalista na vlast i napadom na autonomiju Vojvodine. Posle se nastavilo, u manjem ili većem stepenu.

Ponajviše me brine bezidejnost onih koji bi ideju trebali da imaju. Mislim na mlade ljude, koji su u svakom razvijenom društvu pokretač promena.

Zato su nam promene  i spore, slabo primetne.
Zašto sam napisao ove prve redove?

Današnji dan me je odveo 244. godine unazad. Gotovo do sredine 18. veka.
Šta se desilo tog šestog junskog dana 1769.godine?

Bečkerek (Zrenjanin) je dobio Carsku povelju od austrijske Carice Marije Terezije. Iz kmetovskog položaja su stanovnici našega grada prešli u položaj slobodnih građana. Slobodnih! Grad je dobio Senat od osam članova. Četiri katolika i četiri pravoslavca. Dobili smo prvi sud. Tržišni. Postali smo ozbiljan trgovinski centar. Grad je živnuo. Postao jači. Ljudi su u Bečkereku videli mesto u kojem mogu da započnu nov, bolji život.

I, eto, 244 godine kasnije sam srećan zbog toga što nam je istorija slavna, ali sam i nesrećan, jer nam je današnjica prepuna brojanja loših stvari. Brojimo nezaposlene, brojimo uništene fabrike, brojimo uništene zgrade u gradskom jezgru...

Tužan sam jer je u 18.veku bilo više sluha za lokalne zajednice, nego danas. Pre 244 godine dobijamo slobodu, Senat, sud i trgovačke privilegije, a 2013. godine nam Vlada Srbije oduzima poreske prihode i uveliko prazni gradski budžet.

Zar je moguće da smo nekada mogli bolje, a danas samo životarimo i bivamo nesrećni. Ja verujem da ponovo može biti bolje. Da vratimo ponos ovom ojađenom i devastiranom gradu.

Hajmo da svi uradimo nešto za ovu sredinu. Da pitamo šta možemo da uradimo za naš troimeni (Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin) grad? Da ga ne prljamo, ne ružimo grafitima. Da poboljšavamo parlamentarni život. Jačamo institucije. Poštujemo se međusobno.

Toliko dugujemo ocima modernog doba našeg grada, koji su se izborili za Carsku povelju 6.juna 1769.godine.

 

O nama

Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije (LSV/J) nastala je 14. jula 1990. godine. Od 1994. godine zvanični naziv stranke je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).Politika stranke počiva na principima socijaldemokratije.

LSV FacebookLSV TwitterLSV Youtube

© 2017 LSV Zrenjanin. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.