Ne odustajemo od pune plate za trudnice

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin organizovao je u petak i subotu akciju povodom „Dana piva“. Povod akcije je bio prikupljanje potpisa podrške Zrenjaninki i Zrenjaninaca za inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina za punu platu za trudnice.

– Tradicionalno i ove godine članovi i članice Lige socijaldemokrata Vojvodine aktivno, uličnim akcijama, učestvuju na gradskoj manifestaciji „Dani Piva“. Želeli smo da akcija bude prošarana zabavnim detaljima kao što su baloni za decu, sitni poklončići kroz kolo sreće „Vojvođansku lutriju“, sa našim motom: „Vojvodina naša kuća“, „Za žito bez kukolja“, „Vojvodina naš prozor u Evropu“ i paneli za fotografisanje u narodnim nošnjama „Sosa i Lala“, „Juliška i Bandika“ – istakla je članica Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin Branislava Jovanov.

Ligašice i ligaši su iskoristili i ovu priliku da podsete na inicijativu njihove odborničke grupe u Skupštini grada Zrenjanina „Minimalna novčana nadoknada za nezaposlene porodilje do navršene godine dana deteta“.

– To je naša inicijativa za koju se borimo u Skupštini grada Zrenjanina, da se iz budžeta grada Zrenjanina, isplati minimalna novčana nadoknada nezaposlenim porodiljama, a sa ciljem povećanja nataliteta i stimulacije bračnim parovima na stvaranje i proširenje porodice. Na našu inicijativu je Skupština grada donela odluku da se poveća jednokratna pomoć, ali naš krajnji cilj je puna plata. Ideja je da, iz gradskog budžeta, bude isplaćivana razlika između iznosa zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do punog iznosa plate, kada nisu na bolovanju, a pored toga da se nezaposlenim porodiljama, kao socijalno najosetljivijoj kategoriji društva, iz gradskog budžeta isplaćuje mesečna nadoknada u visini minimalne zarade u Republici Srbiji, dok im dete ne napuni prvu godinu života – objasnila je Jovanov, dodajući da su naišli na veliku podršku sugrađanki i sugrađana koji su poručili da sa pažnjom prate šta se dešava po ovom pitanju.

– Pred usvajanje gradskog budžeta ćemo još jednom ponoviti predlog za pune plate za trudnice odbornicama i odbornicima. Nadamo se da će naše kolege u Skupštini to podržati, jer se odnosi na opšte dobro građanki i građana, a to bi trebalo da bude cilj svih, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadaju – zaključila je Jovanov.

PODELI