Nedeljkov i Knežević gosti Stajićeva

U nedelju, 6. decembra Mesni odbor LSV Stajićevo i domaćin Milivoj Popov ugostili su Dragana Nedeljkova člana Gradskog odbora LSV Zrenjanin i Branislava Kneževića člana Glavnog odbora LSV, koji su u srdačnoj atmosferi sa domaćinom i meštanima sela razgovarali na teme koje su zanimale Stajićevčane.

Teme koje su najviše zanimale meštane bile su iz oblasti poljoprivrede – sporan Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, dugovanja države prema poljoprivrednicima, subvencije za plasteničku proizvodnju.

Ono što je meštane naročito interesovalo jeste problem oko dugovanja države poljoprivrednicima na ime podsticaja poljoprivredne proizvodnje.
– Veliki problem predstavlja dug države prema poljoprivrednicima, koji je narastao na sedam milijardi dinara. Poljoprivrednici su prilikom investiranja u unapređenje proizvodnje računali na ta sredstva i ova dugovanja stvaraju velike probleme ljudima. Liga socijaldemokrata Vojvodine je svesna toga i nastojaće da delovanjem kroz institucije utiče na izmirivanje dugovanja države – obećeo je Knežević.
Tema koja je izazvala najveće interesovanje je sporan Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Dragan Nedeljkov je predočio sa kojim posledicama ćemo se suočiti ukoliko ne izdejstvujemo povlačenje predloga zakona iz skupštinske procedure.
– Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu podrazumeva da počev od 1. septembra 2017. godine državljani EU mogu da ovde kupuju zemlju. Kolika god cena bila, njima će biti jeftino jer je u EU zemlja skupa, a Republika Srbija ne oseća potrebu da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice – objasnio je Nedeljkov.
– Ukoliko stranci ili domaći tajkuni bez ograničenja budu kupovali ili iznajmljivali zemljište u Vojvodini na period od 30 godina, kakvu mogućnost daje predloženi zakon, to će na dugi rok ugroziti poljoprivrednike i njihovu decu, barem dve ili više generacija – upozorio je Nedeljkov.
On je ukazao i na primere nekih država članica EU, koje su na dobar način rešili ovaj problem.
– Slovačka je omogućila da stranci mogu kupiti zemlju, ali uz uslov da žive deset godina u Slovačkoj, da se tri godine bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju. Sve članice EU postavile su takve uslove. Zašto to ne bi bilo moguće i u Srbiji? – zapitao se Nedeljkov.
– Pozivam vas da ni po koju cenu ne odustanemo od nastojanja da se ovakav nakaradni predlog zakona povuče, koji dovodi u pitanje mogućnost da živimo od našeg rada – zaključio je Nedeljkov.

PODELI