Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave znači degradaciju autonomije lokalnih samouprava

Nacrtom Zakona o finansiranju lokalne samouprave najavljeno smanjenje izvornih prihoda, kao i promena procentualne podele ključnog ustupljenog prihoda, poreza na dohodak, sa 80 procenata u korist jedinica lokalnih samouprava na 50 procenata, mogu izazvati samo degradaciju grada Zrenjanina i dodatno urušavanje autonomije i samostalnosti izjavio je na konferenciji za novinare odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Grada Zrenjanina Tibor Vaš.

– Ovim nacrtom se predviđaju rešenja kojima će se pomenuti prihodi lokalnih samouprava smanjiti na taj način da što će se ukinuti pojedine takse, a umanjiće se i sredstva koja smo dobijali od poreza na zarade. Posebno je značajno to što prihod od poreza na dohodak građana učestvuje u ukupnim prihodima jedinica lokalnih samouprava sa između 22 i 30% udela – naveo je Vaš, dodajući da ukoliko se Zakon sa takvim odredbama usvoji, to nije ništa drugo nego onemogućavanje normalnog funkcionisanja grada.

Vaš je istakao da ovakvo rešenje vodi centralizaciji i pojačava zavisnost od republičkih vlasti.
– Smisao lokalnih samouprava je upravo u tome da građani mogu da rešavanju svakodnevne probleme brži i efikasnije i u skladu sa svojim potrebama – kazao je odbornik LSV, dodajući da bi lokalne samouprave mogle da funkcionišu i da imaju samostalnost, neophodno je da imaju izvorne prihode i da što manje zavise od republičkih vlasti.
Ono što je posebno opasno, prema njegovim rečima, je to što se smanjuju upravo oni prihodi koji su bili sigurni.
– Smatramo da će ovo smanjenje finansijskih izvora grada u još većoj meri opteretiti budžete građana, kao i da će se smanjiti kvalitet usluga koje se pružaju građanima, čime se još više pogoršava stanje u manjim sredinama – istakao je Vaš.
On je objasnio da bi ovakvo rešenje zajedno sa najavljenim smanjenjem budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine bilo izuzetno nepovoljno za razvoj gradova i opština.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine se oduvek zalagala za decentralizaciju i spuštanje vlasti na niže nivoe – nivo pokrajine i lokalne samouprave i zato smatramo da bi ovaj zakon bio poguban za funkcionisanje Grada Zrenjanina i normalan život građanki i građana Zrenjanina – zaključio je Tibor Vaš.

PODELI