Vaša pitanja

Žašto neko ko je zadužen u pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, ne prezentuje svojim sugrađanima, kako i na koji način da realizuju svoje kulturne manifestacije od značaja za grad Zrenjanin? Generalno ne obraćaju pažnju na kulturno umetnička društva grada Zrenjanina. Bez obzira što je Zrenjanin kandidat za grad Kulture 2020. god. Kandidata treba dovesti do dobitnika titule, uključivanjem aktera koji su u materiji kulture. Gradski većnik za kulturu Dubravka Bengin kaže sledeće citiram "što nema u vugla ima u gugla". To je neprihvatljiv odgovor! Tako se ne stiže do grada koji može da se okiti titulom GRAD KULTURE.


Prethodni saziv Skupštine grada Zrenjanina, kao i celokupna lokalan samouprava, podržali su inicijativu pojedinih kulturnih radniak Zrenjanina i objavili smo kandidaturu za evropsku prestonicu kulture.Moram podsetiti da smo vrlo brzo formirali radno telo koje se babilo promocijom Zrenjanina i početnim koracima u cilju dobijanja ove laskave titule.

Prezentoval ismo kandidaturu, objavili potencijale Zrenjanina, organizovali Market kulture 2011. godine. Podneta je dokumentacija evropskoj komisiji u Briselu.

Zrenjanian je potpisao Agendulu kulture 21 i ušao u krug evropskih gradova sa bogatom kulturnom  baštinom. Moram da istaknem da sam lično želeo da se kulturni radnici Zrenjanian više angažuju, ali je to izostalo. Promenom vlasti, 2012. godine, smatram da je zastao proces približavanja Zrenjanina statusu evropske prestonice kulture.

Lično sam postavo, na sednicama Skupštine, niz pitanja resornoj većnici i gradonačelniku, zašto je to tako. Odgovor je izostao. Smatram da bi Zrenjanin morao usvojiti strategiju u oblasti kulture i po njoj radio. Sve je sada stihijski i svodi se na lični angažman.

Potrebno je bolje uvezati instutucije kulture i dati veći podstrek pojedincima i NVO koje se bave kulturom. Nažalost, razočaranje je još veće jer se smanjo iznos za udrzženja građana, pa i u oblasti kulture.

Potrebno je povećati taj iznos i nagraditi pojedince i udruženja koje nude kvalitetne programe. Pokrajina je tu da pomogne, ali je sve ipak na gradu i aktivizmu gradskih vlasti i pojedinaca u kulturi. Ingerencije su u ruakma lokalnih vlasti.

Na nama je da Zrenjanina unapređujemo u svim oblastima. LSV će to uvek činiti.

O nama

Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije (LSV/J) nastala je 14. jula 1990. godine. Od 1994. godine zvanični naziv stranke je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).Politika stranke počiva na principima socijaldemokratije.

LSV FacebookLSV TwitterLSV Youtube

© 2017 LSV Zrenjanin. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.