Porodiljama nisu potrebne prazne fraze

Ildiko Bođo, odbornica LSV u Skupštini Zrenjanina, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da je odbornička grupa LSV ponovo pred Skupštinom Zrenjanina zahtevala da se zaposlenim porodiljama isplati  100 odsto ličnog dohotka dok su na održavanju trudnoće, kao i da se nezaposlenim porodiljama isplaćuje minimalna zarada dok dete ne napuni godinu dana. Bođo je podsetila da je ovo inicijativa koju Liga već petu godinu zaredom pokušava da sprovede u delo u svim vojvođanskim gradovima.

– Nažalost, sadašnji režim koji vodi koalicija okupljena oko SNS i SPS, ovaj predlog nisu usvojili, što čudi jer su građanima Zrenjanina obećali da će budžet grada Zrenjanina biti i socijalni i razvojni. Pitam, gde je tu socijalna i razvojna politika kada čelnici grada nemaju sluha za našu budućnost i kada su odbili da ohrabre žene na materinstvo? – upitala je odbornica LSV, koja je naglasila da je ekonomska situacija u Zrenjaninu toliko loša da je o tome apsurdno i govoriti.

– Zrenjaninci se bore da prežive, a čak su i uslovi rada u javnim, a kamoli privatnim preduzećima, takvi da žene treba da biraju između mesečne zarade ili roditeljstva. Ako se žena odluči za materinstvo, kažnjava se time što je u slučaju održavanja trudnoće i nakon porođaja ona “građanka drugog reda“,  jer ne zaslužuje lični dohodak u punom iznosu – istakla je Ildiko Bođo.

Ona je dodala i da zbog ovakve neodgovornosti i nemara ne čudi  to što sela nestaju, što su škole bez dece i što je sve više onih koji su stariji od 65  godina.

– Podsećam da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju 2005. godine naknada za održavanje trudnoće smanjena na 65 odsto, ali je Ministarstvo zdravlja 2008. godine donelo odluku da lokalne samouprave mogu da pronađu sredstva i dotiraju preostalih 35 odsto do punog iznosa. Zbog čega, ako budžet grada Zrenjanina može da finansira pobratimljenja po ličnom političkom ili rodbinskom izboru sa drugim gradovima, nema para za tih 35 odsto za porodilje? Zar Zrenjaninke to ne zaslužuju? – rekla je Bođo, koja je ovom prilikom zahtevala od nadležnih da što pre reše ovo pitanje.

–  Zahtevam to kao odbornica LSV u zrenjaninskoj Skupštini, ali i kao žena. A čelnike grada pozivam da ozbiljno razmisle o negativnim posledicama ovakvog vođenja socijalne politike. Porodiljama nisu potrebne prazne fraze  i obećanja već konkretna rešenja – zaključila je Ildiko Bođo.

PODELI