Poštovati prava nacionalnih zajednica

Na poslednjoj sednici Skupštine AP Vojvodine poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali su usvajanje Predloga pokrajinske skupštinske odluke o polaganju prijemnog ispita, odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti za upis na visokoškolsku ustanovu na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.

Liga socijademokrata Vojvodine se već 25 godina zalaže za poštovanje širokog spektra ljudskih i manjinskih prava i odluka poslanika pokrajinske Skupštine predstavlja još jedan pozitivan iskorak u ovoj oblasti.

Pravni osnov za donošenje ove skupštinske odluke sadržan je u Statutu AP Vojvodine, koji reguliše da se AP Vojvodina stara o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava. Takođe, položaj i prava građana pripadnika nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, uređen je Ustavom Republike Srbije, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i drugim zakonima i propisima, ali i konvencijama čiji je Srbija potpisnik, poput Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih zajednica.
Pošto su u AP Vojvodini u službenoj upotrebi, pored srpskog i mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski jezik, svršeni srednjoškolci imaju pravo da na ovim jezicima polažu prijemne ispite. Do sada se pokazalo da su ta prava bila kršena i ta praksa mora prestati.
Ova odluka ne predstavlja izmišljanje tople vode. Ovakva rešenja su postojala i pre 25 godina kada je sistem zaštite prava nacionalnih zajednica u tadašnjoj državi, pre svega u tada SAP Vojvodini, bio na najvišem mogućem nivou i verovatno je bio najbolji u Evropi.

Jezik nacionalne zajednice, koji je u službenoj upotrebi, mora biti ravnopravan i u školi i na fakultetu i u gradskoj upravi i u policiji i na tabli na ulazu u naseljeno mesto. To nalažu Ustav i Zakon Republike Srbije, te Statut AP Vojvodine, ali i realnost multikulturne, višenacionalne Vojvodine.

Liga socijaldemorkata Vojvodine će nastaviti svoju afirmativnu politiku u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava, jer bez korpusa tih prava naša država neće beležiti dobre rezultate i neće stvarati plodno tlo za napredak u bilo kojoj oblasti.

Aleksandar Marton
Pokrajinski poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine

PODELI