Produžiti rok važenja zakona o lustraciji

Božana Vukadinović, odbornica LSV u zrenjaninskoj Skupštini, ukazala je na današnjoj akciji na neophodnost produženja roka važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao zakon o lustraciji. Zrenjaninski ligaši i ligašice poručili su da taj rok treba da bude produžen za deset godina, a da se sa njegovom primenom mora otpočeti momentalno, bez odlaganja.

– Upozoravamo da je izostanak lustracije doveo do toga da se Srbija još uvek nije suočila sa svojim problemima i da zbog toga neće moći ni da ih reši, što je uticalo, utiče i uticaće na njen evropski put. Ukoliko je borba protiv korupcije zaista stvarno opredeljenje vlasti Srbije, onda će to dokazati upravo na lustraciji. Jer, upravo zbog toga što se ona nije sprovela oni koji su odgovorni za mrak devedesetih godina nikada nisu imenovani – rekla je Vukadinovićeva i dodala da je stvorena atmosfera zaboravljanja odgovornosti, odnosno tolerisanja krivice.

– To je dovelo do toga da danas imamo sve češće ispade ekstremističkih organizacija, govor mržnje, pretnje i progone neistomišljenika, paljenje zastave AP Vojvodine i javno hvalisanje takvim postupcima, crne spiskove, prebiranje po nečijoj nacionalnoj osnovi i javno vređanje po toj istoj osnovi, pogoršanje odnosa u našem društvu i ugrožavanje brojnih ljudskih i manjinskih prava. Neko smatra da je sve to dozvoljeno i da će proći nekažnjeno. Ukoliko lustracija izostane, ti isti će smatrati i da sutra mogu fizički da se obračunaju sa onima sa kojima se ne slažu ili koji im ne odgovaraju – upozorila je odbornica LSV u Skupštini Zrenjanina. Ona je upitala i da li treba neko da baca bombe pod prozore i na decu, pa da se neko seti lustracije.

– Zbog toga očekujemo podršku inicijativi da se produži rok važenja zakona o lustraciji i da se otpočne sa njegovom primenom – napomenula je Božana Vukadinović.

Ligaši i ligašice su poručili da očekuju od odgovornih političkih faktora, institucija, organizacija i pojedinaca da podrže ovu inicijativu, jer će na taj način, kako je rečeno, pokazati da građanima i građankama žele bolju Srbiju. Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava stupio je na snagu juna 2003. godine, ali nikada nije sproveden. Njegovo važenje ističe 11. juna ove godine.

PODELI