Smanjivanje budžeta – omča oko vrata lokalnih samouprava

Aleksandar Marton, pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina,  upozorio je danas  na nesagledive posledice najavljenih poreskih reformi po funcionisanje lokalnih samouprava u Republici Srbiji. Kako je rekao, Vlada Republike Srbije najavila je smanjivanje poreza na zarade, i savim je jasno da će najveći gubitnici biti gradovi i opštine.

– Proces rigidne centralizacije u našoj državi godinama pustoši budžete lokalnih samouprava. Nažalost, sada imamo tendenciju daljeg stezanja „omče oko vrata“ predstavnicima lokalnih samouprava, pa samim tim i građankama  i građanima. Kao da nije bilo dovoljno smanjivanje poreza na zarade od pre pola godine – naglasio je Marton, i dodao da je procena da je to  za rezultat imalo smanjivanje  Budžeta grada Zrenjanina  za oko 250 miliona dinara.

– Koliko je škola i vrtića moglo da se renovira za ta, uskraćena, dva  procenta? Koliko je ulica moglo da bude asfaltirano u Ečki, Tomaševcu, Farkaždinu ili Belom Blatu? Koliko bi talentovanih učenika ili studenata moglo da dobije stipendije i da nesmetano nastavi svoje školovanje – upitao je Marton, napomenuvši i da je Grad Zrenjanin  zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje, kao i primarnu zdravstvenu zaštitu, pa je prema njegovim rečima, sasvim  sigurno da obrazovni i zdavstveni sitem  u Zrenjaninu trpi, i da će još više trpeti posledice smanjivanja priliva  u gradski Budžet.

– Liga socijademokrata Vojvodine postavlja pitanje ko ima pravo da Zrenjaninu oduzme još nekoliko procenata bužetskih sredstava  i nekoliko desetina ili stotina miliona dinara preseli iz gradskog Budžeta? – upitao je pokrajinski poslanik i odbornik LSV u zrenjaninskoj Skupštini, ističući da je Zrenjanin već dovoljno devastiran i unazađen, da bi mogao da istrpi još jedan finasijski udar.

On je pozvao Skupštinu grada Zrenjanina da ne ostane nema na ove pokušaje rezanja finansijskih prava lokalnih samouprava, i da zajedno sa ostalim lokalnim samoupravama stane u zaštitu lokalnog dinara.

– Od nekadašnje perjanice Jugoslavije, stigli smo do ranga  ispodprosečne sredine, koja beleži samo 98% prosečne plate Republike Srbije i 97% stope zaposlenih u Republici Srbiji. Nova dva procenta manje značila bi još gore funkcionisanje lokalnih komunalnih sistema, a savim je sigurno da bi cene komunalnih usluga ponovo porasle  – upozorio je Aleksandar Marton, upitavši , nije li poslednje povećanje cena vode i grejanja već dovoljno loše uticalo na, ionako loše, stanje u porodičnim budžetima?

-Još pre stotinak godina je rečeno da su lokalne samouprave škola i lice demokratije. Liga socijademokrata Vojvodine  se boji da su i škola i lice u veoma lošem stanju. Deklaracija o lokalnoj samoupravi  Saveta Evrope, koju je Srbija ratifikovala 2007. godine,  garantuje pravo građana na lokalnu samoupravu. Nemojmo dopustiti da se to pravo krši, a Zrenjanin, Kikinda, Bečej ili Bela Crkva guše i gaze – poručio je Marton.

PODELI