Utvrditi dan grada Zrenjanina

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin ponavlja predlog da dan grada Zrenjanina bude 6. jun, kao znak sećanja na dan kada je 1769. godine Bečkerek, kako se tada zvao Zrenjanin, poveljom carice Marije Terezije stekao status trgovišta, istakao je na konferenciji za novinare Aleksandar Marton, odbornik LSV u Skupštini grada.

– Malo je datuma u istoriji Zrenjanina koji imaju tako veliku važnost kao 6. jun 1769. godine. Nažalost, istorija našeg grade se često potiskuje i važni datumi se zaboravljaju – izjavio je Marton, dodajući da Liga socijaldemokrata Vojvodine želi da podseti na važnost ovog datuma.

Marton je objasnio šta za naš grad znači 6. jun 1769. godine.
– Bečkerek je u prvoj polovini 18. veka bio običan komorski posed. Ta činjenica nije zadovoljila ugledne građane našeg grada toga vremena i započeli su proces ozbiljnog lobiranja kod vlasti u Beču. Cilj je bio popraviti položaj grada i uzdići ga u status slobodnog grada. To se i dogodilo prvih dana juna 1769. godine, kada je carskom poveljom carice Austrije Marije Terezije Bečkerek dobio status trgovišta, a njegovi građani su postali slobodni. Poveljom je formiran gradski Senat i na taj način su udareni temelji parlamentarizma u Bečkereku. Sem Senata, grad je dobio pravo na formiranje Suda i brojne olakšice u oblasti trgovine – podsetio je odbornik LSV.
Na pečatu slobodnog Bečkereka je, kako objašnjava, stajao natpis „Sigillum Liberi Oppidi Bechkerek“ ili Slobodan grad Bečkerek.
– Ta sloboda je našem gradu donela prvu bolnicu 1769. godine, prvu apoteku 1772. godine, prve velike fabrike, razvoj kulturnog života, a samo 10 godina posle povelje grad je još više napredovao i postao je sedište jedne od austrijskih Županija, Torontalske – kazao je Marton.
Marton smatra da je u sadašnjim vremenima korisno podsetiti se dana uspeha Zrenjanina i ponavlja da je inicijativa LSV da ovaj datum postane dan grada.
– U godinama sveopšteg pada nivoa razvoja Zrenjanina potrebno je podsetiti se slavnih dana druge polovine 18. veka. Zrenjaninu su potrebne pozitivne promene. Potrebno je postići konsenzus po svim važnim pitanjima i boriti se za grad. Stajanje u mestu preti da naš slavni grad učini palankom – zaključio je Marton.

PODELI