Vlada da obezbedi sistem zaštite od nepogoda za sve krajeve zemlje

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava gradonačelnika Beograda Zorana Radojičić da će glavni grad uskoro dobiti nov sistem zaštite od poplava i vanrednih situacija, dobra vest, ali postavlja pitanje šta je sa takvim sistemom u drugim krajevima zemlje.

Radojičić je naglasio da će ovaj sistem značajno smanjiti ili sprečiti posledice elementarnih nepogoda.
Čitajući ovu vest, stiče se utisak da elementarne nepogode pogađaju samo Beograd, a da su Vojvodina, Šumadija, Užice, Niš ili Sandžak zaštićeni od ovih pojava. 
Stvarnost je potpuno drugačija. Pojava olujnog nevremena, grada, poplava, klizišta, suša ili leda na vodi prisutna je u svim krajevime zemlje, a štete su ogromne. 
LSV stalno naglašava da Srbiju ne čini samo grad Beograd, nego i svi njeni drugi krajevi. 
Tražimo od Vlade Republike Srbije da pod hitno preduzme mere koje će i u ostatku države sprečiti ili smanjiti posledice elementarnih nepogoda. 
Beogradska kasa je očito puna, pa se uz brojne kapitalne projekte sada sprovodi i ovaj. Kasa Beograda je još bolje popunjavana u toku 2018. i 2019. godine pošto je Vlada iz svoje budžetske rezerve redovno dotirala finansijska sredstva. 
Kase ostalih krajeva zemlje su hronično prazne i ne postoji mogućnost da lokalne samouprave uđu u ovakve projekte. 
Pošto su po Ustavu Srbije svi građani jednaki, pa makar živeli i u najmanjem selu Vojvodine, Timočke krajine ili Pomoravlja, očekujemo od državnih organa da pod hitno počnu sa realizacijom ovog projekta.

  
Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

PODELI