Zrenjaninke i Zrenjanince muče nezaposlenost, neodgovorna vlast i neadekvatna socijalna zaštita

Ankica Dostanić, predsednica Foruma žena i Vojislav Matić, član izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin, na redovnoj konferenciji za novinare predstavili su rezultate dobijene putem ankete sprovedene u organizaciji FŽ GrO LSV Zrenjanin u cilju utvrđivanja konkretnih problema sa kojima se suočavaju naši sugrađani/ke.

– Utvrđivanje postojanja problema jeste i suočavanje sa našom društvenom stvarnošću. Uvažavanje mišljenja javnosti je osnovni uslov u kreiranju načina života u okviru lokalne zajednice koja treba da bude po meri njenih stanovnika i to treba da imaju na umu svi donosioci odluka – istakla je Dostanić, dodajući da su na osnovu blic ulične ankete utvrđeni najveći problemi koji danas muče Zrenjaninke i Zrenjanince.

Kao najveći problem, prema njenim rečima, evidentirana je nezaposlenost, jer direktno utiče na egzistenciju stanovništva koje je izuzetno ugroženo po svim osnovama.

– U istom rangu, na vrhu kao jedan od najvećih problema ukazuje se na postojanje loše politike, neefikasnosti gradske vlasti i kadrovskim rešenjima koje dovode do katastrofalnih odluka u kreiranju gradskog života, gde je visoko na vrhu lociran problem koji se tiče gradske infrastrukture od ulične rasvete do gradskih trotoara i puteva, mostova i saobraćajne signalizacije – objasnila je Dostanić, dodajući da su naši sugrađani uputili veliku zamerku na visok stepen političke bahatosti i neophodnost postojanja etike u sferi politike, kao i da smo došli do situacije da umesto da politički kreatori budu najbolji ispada da su oni najgori, što je obeshrabrujuće.

U drugom redu, istakla je predsednica Foruma žena LSV Zrenjanin, građani smatraju da je izuzetno veliki problem funkcionisanja našeg zdravstva, jer veliki broj ljudi oseti da zdravstveni sistem nije podjednako dostupan za sve njene građane. U istom redu smatraju da je zastupljen problem korupcije, problem u načinu zapošljavanja i problem vodosnabdevanja.

– Na trećem nivou kao problem nalaze se komunalne usluge koje se tiču održavanja čistoće grada i uopšte rada javnih komunalnih preduzeća smatrajući da nam je grad izuzetno neuredan i prljav. U istom nizu podjednako se nalazi cena vrtića tj. visina nadoknade za boravak dece u njima kao i bezbednost, nizak standard, obrazovanje i ekologija – zaključila je Dostanić, predstavljajući analize ankete, dodajući da je neophodno uvažiti mišljenje građana i predloge za rešavanje problema, jer građani najbolje znaju šta njih muči.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine je jedna od retkih političkih organizacija koja nije prekidala komunikaciju sa svojim sugrađanima i ta komunikacija je konstantna. Kroz interakciju sa našim sugrađanima došli smo do izuzetno značajnih podataka koje ćemo prezentovati preko naših predstavnika u lokalnom i pokrajinskom parlamentu i na taj način pokušati da život naših sugrađana podignemo na viši nivo – rekao je Vojislav Matić, član IO GrO LSV Zrenjanin.

PODELI