Ako se ima za vrtiće na KiM mora se imati i za građane i građanke Zrenjanina

 Predrag Perkić, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina, pozvao je danas gradske čelnike da se u budžetu za sledeću godinu izdvoje sredstva za pune plate za trudnice i minimalne zarade za sve nezaposlene porodilje, dok dete na napuni prvu godinu života. Perkić je na konferenciji za novinare upozorio da, ukoliko u budžetu ima dovoljno za pomoć u gradnji vrtića na KiM, onda mora biti i za građane i građanke Zrenjanina.

– Zrenjaninski ligaši i ligašice neće odustati od inicijative da se trudnicama iz gradskog budžeta isplaćuje razlika od 35 odsto, koliko nedostaje do punog iznosa plate, a podsećam i na Liginu inicijativu da Grad plaća i minimalnu zaradu svim nezaposlenim porodiljama, dok dete ne napuni prvu godinu života. Usvajanjem ovog predloga briga o ovoj osetljivoj kategoriji društva ne bi se zaustavila samo na tome da se trudnoća ne tretira kao bolest. Organizovali smo mnogobrojne akcije, koje su građani i građanke masovno podržali i ove inicijative su bile predlozi za dopunu dnevnog reda, koje je odbornička grupa Lige u Skupštini grada Zrenjanina podnosila na svakoj prethodnoj sednici, a koje skupštinska većina nije podržala – rekao je Perkić i ocenio da se sa ovako neodgovornim vođenjem socijalne politike u Zrenjaninu hitno mora prestati i da se u budžetu za sledeću godinu, čije usvajanje uskoro sledi, moraju predvideti sredstva za punu platu za trudnice i minimalnu zaradu za nezaposlene porodilje.

Odbornik LSV je podsetio da su u međuvremenu odbornici i odbornice u Pančevu, na zasedanju lokalnog parlamenta, uvrstili ovaj Ligin predlog u dnevni red i odlučili da stručne službe do naredne sednice pripreme informacije o broju trudnica i zakonskim regulativama, kako bi se sastavila konkretna odluka koja bi se potom usvojila. On je upitao zbog čega su zrenjaninske trudnice građanke drugog reda i zbog čega zrenjaninska vlast trudnoću i dalje tretira kao bolest.

– Statistika kaže da je prosečna neto zarada u Gradu Zrenjaninu u septembru iznosila nešto više od 41 hiljade dinara, što znači da ovdašnja trudnica, koja ima sreće da se uopšte uklapa u ovaj prosek,  mesečno neto dobije  nešto više od 26.500 dinara. Ne treba zaboraviti ni da u prosek naknade  za porodiljsko odsustvo ulaze primanja u prethodnih godinu dana, pa naknada bude umanjena, ukoliko je  trudnica bila na bolovanju zbog održavanja trudnoće – objasnio je Perkić i dodao da uprkos jednokratnoj pomoći Grada od 50.000 i Republike od 36.000 dinara, troškovi daleko prevazilaze ova primanja.

– Tokom trudnoće neophodno je obezbediti pravilnu ishranu, voće, povrće, meso, dodatne vitamine, što nije nimalo jeftino. Mnoge žene zbog gužvi i dugog čekanja u državnim ustanovama, odlaze na pregled u private ginekološke ordinacije, minimum jednom mesečno, za šta je svaki put potrebno oko tri hiljade dinara. Za bebu se moraju pripremiti: krevetac, kolica, pelene, adaptirana hrana ukoliko je neophodna, garderoba, dečija kozmetika, za šta je potrebno minimum 50.000 dinara – izjavio je Perkić i napomenuo da je to dovoljno samo za prvi period, jer je uvek iznova potrebno nešto dokupiti.

On je ocenio da trudnoća za nezaposlene sugrađanke i one koje ne primaju prosečnu platu, umesto da bude jedan od najradosnijih trenutaka u životu, predstavlja rizičan podvig.

– Zbog svega ovoga, Liga socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu zahteva od gradskih vlasti da stručne službe naprave projekciju troškova i da se u budžetu za 2014. godinu predvide sredstva za brigu o trudnicama i porodiljama. Jer, ako se ima za vrtiće na Kosovu i Metohiji, mora se imati i za Zrenjanince i Zrenjaninke – zaključio je odbornik LSV u Skupštini Zrenjanina.

PODELI