Banatski univerzitet razlog da mladi ostanu u Zrenjaninu

– Osnivanjem Banatskog univerziteta, mladi Zrenjaninci  i Zrenjaninke ostajali bi u svom gradu. Zrenjanin bi postao  univerzitetski centar, i ovde bi dolazili i studenti iz drugih sredina – istakla je na današnjoj konferenciji za novinare Božana Vukadinović, odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina, podsećajući  da bi na taj način bili zadovoljeni kriterijumi Evropske unije, koji propisuju da regioni između 500 i 600 hiljada stanovnika treba da imaju univerzitete.

-Ligaši i ligašice nastaviće da se zalažu da Zrenjanin postane evropski grad u kojem se bolje živi – rekla je Vukadinovićeva, dodajući da  se zbog toga mnogo više pažnje mora posvetiti mladim sugrađanima i sugrađankama.

– Ono na šta sam svojevremeno već ukazivala je da sam sigurna  da ova ideja može  prvi put da ujedini sve političke aktere u Zrenjaninu, jer je, nakon Ligine inicijative, i zalaganja ligaških funkcionera,  o ovome u predizbornoj kampanji pričala čak i stranka iz aktuelne vlasti – naglasila je Božana Vukadinović, napomenuvši da  je sada prilika i da pokažu da obećanja nemaju samo predizborni rok trajanja.

Ona je još jednom podsetila i da elaborati već postoje, da je stručna javnost dala svoju saglasnost, te da je na strankama, kao političkom faktoru, da ovu ideju podrže i pokrenu.

-Centar Banatskog inverziteta bio bi Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, ali bi u stvaranje te ustanove bile uključene i druge sredine u Banatu koje imaju fakultete, pre svega Kikinda i Vršac – rekla je odbornica LSV u zrenjaninskoj Skupštini, dodajući da je uverena da grad ima dovoljno stručnjaka, koji sada rade u drugim gradovima, jer im ovde  nije pružena prilika. Ona je istakla i da je otvaranje mnogobrojnih privatnih fakulteta jedan od pokazatelja da postoji potreba za osnivanjem Banatskog univerziteta.

– Zrenjanin mora  svojim građanima i građankama ponuditi razloge  za ostanak u njemu – poručila je Božana Vukadinović.

PODELI