Dali smo izvorni prihod Vojvodine za obećanja

Predsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu, Predrag Perkić, danas je na konferenciji za novinare podsetio građanke i građane na gubitke koje grad Zrenjanin i Autonomna pokrajina Vojvodina trpe zbog nepovoljnih odredbi Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede.

Perkić je upozorio na činjenicu da je, pored toga što je Sporazumom realizovana prodaja „Naftne Industrije Srbije“ (NIS) ruskoj kompaniji „Gasprom njeft“ za bagatelnu cenu od 400 miliona eura, „Gasprom njeft“ je dobio ekskluzivno pravo da eksploatiše prirodna bogatstva Vojvodine i da za to plaća superpovlašćenu rudnu rentu od svega tri procenta.

– Domaći propisi (Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima) nalažu da se za rudnu rentu izdvaja 7%, ali to ne važi za Gasprom njeft. U okolnim državama je rudna renta znatno veća, u Sloveniji je 18%, u Bugarskoj 12,5%, u Mađarskoj 12%, a u matičnoj zemlji Gasprom njefta Rusiji je čak 22% – istakao je Perkić, dodajući da se rudna renta raspoređuje tako da 40% ide lokalnoj samoupravi, 40% u republički budžet, 10% u pokrajinski budžet i još 10% u sopstveni prihod ministarstva.
Na teritoriji AP Vojvodine nafta i gas se eksploatišu iz 166 ležišta, u okviru 57 naftnih, gasnih i naftno-gasnih polja na području 23 opštine. Perkić je istakao da računica pokazuje da bi vojvođanski gradovi i opštine u kojima NIS vrši eksploataciju prihodovali 1,6 milijardi dinara godišnje da ta kompanija plaća zakonom predviđenih sedam odsto rudne rente umesto sadašnjih povlašćenih tri procenta. Ovaj problem, prema rečima čelnika zrenjaninskih ligaša, u velikoj meri pogađa grad Zrenjanin, jer se na teritoriji grada nalaze naftna polja.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da se do završetka pregovora sa ruskom stranom, obračuna i naplati naknada za korišćenje mineralnih sirovina u iznosu od 7% od stupanja na snagu važećeg Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kao i da se kroz izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima obezbedi da se raspodela prihoda od naknade za korišćenje mineralnih sirovina vrši tako da je 40% prihod budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, 40% prihod budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija, 10% prihod budžeta Republike Srbije i 10% prihod Ministarstva. Možda su drugi spremni da odustanu, ali mi u LSV nismo i zato nastavljamo da se borimo za interese građanki i građana Zrenjanina – zaključio je Perkić.

Pogledajte video snimak

PODELI