Formirati radnu grupu za sprečavanje odlaska mladih

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine traži od gradske vlasti da formira radnu grupu za poboljšanje položaja mladih u Zrenjaninu kako bi se sprečio odlazak mladih ljudi iz našeg grada.

Najugroženija kategorija u Srbiji su mladi od 18 do 26 godina, sa stopom nezaposlenosti od oko 40 odsto, što je među najvišim u Evropi.

Većina mladih Zrenjaninaca i Zrenjaninki danas ima dilemu – da li da ostane sa svojom porodicom i prijateljima ovde i da se muči da preživi ili da ode negde gde će moći dostojanstveno da se obrazuje i radi, ali će ceo život patiti za porodicom i prijateljima. Grad mora da učini nešto da svoje mlade spase tako surove realnosti.
Mladi odlaze iz Zrenjanina, jer ovde nemaju mogućnost da se zaposle, a čak i oni koji nađu posao malo zarađuju. Bez ekonomske stabilnosti oni ne mogu da se osamostale, da osnuju porodicu, da imaju socijalno osiguranje, uslove da podignu kredit. Takođe, Zrenjanin nema univerzitet, pa mladi odlaze iz grada da bi se školovali. Naša sela se gase, u njima ostaju samo najstariji stanovnici, a koliko je život u selu težak govori i podatak da kuće u selima oko Zrenjanina koštaju svega par hiljada evra.
Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da se poražavajući trend odlaska mladih iz grada mora sprečiti time što će mladima biti omogućeni bolji uslovi za život. Odlazak mlade radne snage smanjuje mogućnost grada da se razvija. Potrebna su trajna rešenja i podrška.
Predlažemo da se okupe svi relevantni politički, privredni i društveni akteri u radnu grupu koja će raditi na pronalaženju rešenja i načina da se mladima poboljšaju uslovi života, bez bilo kakvih podela jer svi imamo isti zadatak – da svi mladi imaju šansu da žive u svom gradu sa svojim prijateljima, a da pritom pristojno zarađuju, kvalitetno se školuju i imaju dobru zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Bojana Begović
odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina

PODELI