Gradska vlast otima od građana i građanki Zrenjanina

Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin poziva gradonačelnika Ivana Bošnjaka da kaže ko je odgovoran za najnoviji skandal i poniženje građana i građanki Zrenjanina. Iz Kabineta gradonačelnika stiglo je saopštenje da je iz budžeta Grada za ovu godinu izdvojeno pet miliona dinara za obezbeđivanje besplatnog gradskog prevoza za socijalno osetljive kategorije stanovništva: penzionere starije od 65 godina, invalide rada, ratne, vojne, mirnodopske i civilne invalide ratova, bolesnike koji idu na dijalizu, slepa i slabovida, gluva i nagluva lica, kao i za pratioce lica koja ne mogu sama da koriste prevoz. Saopšteno je i da će, sa ciljem da što većem broju građana bude obezbeđena mogućnost da ostvare ovu povlasticu, svi korisnici ovog prava snositi troškove od samo hiljadu dinara na godišnjem nivou za troškove izrade kartica i materijalno-administrativne troškove, dok će razlika do punog iznosa karte biti regresirana iz budžeta Grada.

Kancelariji GrO LSV Zrenjanin se prethodnih dana javio veliki broj građana i građanki Zrenjanina koji su se žalili da ne mogu da iskoriste svoje pravo, jer im je rečeno da karata za povlašćena lica više nema. Svi oni ispunjavaju uslove da ne plaćaju punu cenu prevoza, a u firmi kojoj je poveren posao gradskog prevoznika im je rečeno da Grad nije obezbedio dovoljno finansijskih sredstava kako bi, kako je najavljeno iz Kabineta, svi koji ispunjavaju uslove mogli da koriste pravo na regresirane karte.

Ligaši i ligašice pitaju gradonačelnika, koji predsedava Gradskim većem, koje je i izglasalo ovakvu odluku, da kaže ko je odgovoran za laž da će svi korisnici ovog prava snositi troškove od samo hiljadu dinara, dok će ostatak dotirati Grad. Podsećamo da je upravo Bošnjak saopštio da će budžet za ovu godinu biti usmeren ka socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, a onda je za ovu stavku usvojeno samo pet miliona, odnosno upola manje od onoga koliko je prošle godine za istu namenu opredelila prethodna vlast, u kojoj je učestvovala i LSV.

Smatramo da je ovakvo ponižavanje građana i građanki Zrenjanina nedopustivo i da je skandalozno da se manipuliše njihovim pravima na ovakav način. Jer, ako se počelo od otimanja odborničkih mandata i stiglo do otimanja ljudskih prava, šta je sledeće? Da li su jedini povlašćeni glasači SNS-a? I ko sme da pravi razliku između socijalno ugroženih na ovakav način?

Krajnje je vreme da koalicija okupljena oko SNS i SPS prestane sa ovakvim manirima i počne da radi u interesu građana i građanki, kojima duguje odgovornost i barem naznake da će ispuniti nešto od predizbornih obećanja.  Zbog toga, ligaši i ligašice zahtevaju da se javno kaže ko je odgovoran za ovaj incident,  da krivci budu kažnjeni, kao i da se nova vlast izvini svim oštećenim građanima i građankama i omogući im da iskoriste svoje pravo.

PODELI