Hitno rešiti problem poljoprivredne škole u Zrenjaninu

 Saša Ljevar, predsednik Saveta za prosvetu GrO LSV Zrenjanin, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare da je potrebno hitno rešavanje pitanja rekonstrukcije zgrade nekadašnje Srednje poljoprivredne škole u Makedonskoj ulici. On je naglasio da se ova škola na novoj adresi nalazi već tri godine, a da se sa rekonstrukcijom nekadašnjeg objekta, u kojem se nalazila, nije daleko odmaklo.

– Pošto je zgrada u Ulici Narodnog fronta u vlasništvu Rimokatoličke crkve, odnosno zrenjaninske Biskupije, Grad plaća godišnji zakup u iznosu od preko tri miliona dinara – upozorio je Ljevar, koji je ovom prilikom podsetio da Srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu ima tradiciju dugu šest decenija.

– Škola je osnovana u Ečki 1956. godine, da bi 1968. bila preseljena u Zrenjanin, na adresu u Makedonskoj 2. Zgrada škole je nekada bila kasarna, još iz austrougarskog perioda, pa je pod zaštitom države, kao spomenik kulture. Danas, poljoprivredna škola ima 20 odeljenja, sa oko 500 učenika, razvrstanih u obrazovne profile: poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, tehničar hortikulture, tehničar pejzažne arhitekture i rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike – objasnio je Ljevar. On je dodao da ova institucija školuje učenike u dva područja rada: poljoprivredi i proizvodnji hrane i šumarstvu i obradi drveta, te da čak raspolaže i sopstvenim prihodima, s obzirom da ima 170 hektara zemlje, farmu i plastenike, na kojima učenici izvode praktičnu nastavu.

– Odlukom nadležne inspekcije, izvođenje nastave je zabranjeno zbog lošeg stanja zgrade škole u Makedonskoj 2, tako da je škola pre tri godine preseljena u Ulicu Narodnog fronta, gde je nekada bila srednja medicinska škola. Od tada, uprkos uveravanjima nadležnih da će škola biti vraćena na staru adresu, učenici nastavu slušaju u zgradi koja nije u potpunosti adekvatna za njeno izvođenje, zbog nepostojanja kabineta za pojedine stručne predmete – istakao je Ljevar i zaključio da bi, imajući u vidu značaj poljoprivrede za našu državu, a posebno za Banat i Vojvodinu, kao najznačajnijih poljoprivrednih područja Srbije, ovaj problem trebalo da bude prioritetan za grad Zrenjanin.

PODELI