Inicijativa Ustavnom sudu zbog smanjenog budžeta Vojvodine

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Grada Zrenjanina Dragan Nedeljkov saopštio je danas na konferenciji za novinare da je Liga socijaldemokrata Vojvodine juče Ustavnom sudu predala inicijativu za ocenu ustavnosti delova Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o Budžetu Republike Srbije.

Članice i članovi zrenjaninske gradske organizacije učestvovali su u protestnoj šetnji kako bi iskazali protest zbog smanjenja budžeta Vojvodine i neispunjavanja Ustavne obaveze Republike da izdvaja 7 procenata budžeta za Vojvodinu. Nakon protestne šetnje, delegacija LSV je predala pomenutu inicijativu Ustavnom sudu.

– Budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine je godinama unazad bio manji od Ustavom garantovanog udela u republičkom budžetu i mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine smo na to ukazivali svaki put. Vojvodina je zakinuta za oko 1,9 milijardi evra za poslednjih deset godina, a budžet za 2016. godinu je najmanji u poslednjih pet godina – izjavio je Nedeljkov.
Ukupna sredstva kojima će Vojvodina realno raspolagati su dva posto budžeta Republike. Uprkos ovoj činjenici, objašnjava Nedeljkov, republička vlast predstavlja da AP Vojvodina ove godine dobija 8,39 procenata budžeta, što je izvrtanje činjenica.
– Ove godine su u pokrajinski budžet uračunata i ona sredstva koja kroz taj budžet ni ne prolaze, kao što su osam milijardi dinara koje idu direktno lokalnim samoupravama, zatim devet milijardi namenjenih kapitalnim objektima koje utvrđuje Republika Srbija, a koji će se sprovoditi na teritoriji APV, kao i pet milijardi koje se ulažu u poljoprivredu, a koje idu direktno korisnicima, te jedna milijarda dinara namenjena javnom servisu – objasnio je odbornik LSV.
Nedeljkov je dalje objasnio da se ovakvim budžetom, ali i ranije ukinutim nadležnostima nastavlja unižavanje Vojvodine i gušenje njene autonomije, i poručio da će se LSV kao i do sad tome odlučno suprotstaviti.
– Smatramo da odnos republike prema pokrajini mora da se promeni, a prvi korak je rešavanje pitanja finansiranja AP Vojvodine što je preduslov da pokrajina nesmetano sprovodi svoje nadležnosti. Mi ne tražimo ništa što nismo zaradili, jer građani i građanke Vojvodine plaćanjem poreza i drugim vidovima u republičku kasu donose oko 40% budžeta – istakao je Nedeljkov.
On je još jednom naglasio da najveću štetu ovakvih političkih odluka trpe građanke i građani.
– LSV je na ovaj način još jednom pokazala da je relevantan politički akter koji neće dozvolilti da Vojvodina i lokalne samouprave u Vojvodini budu taoci političkih igara, jer je nama na prvom mestu kvalitet života građanki i građana Vojvodine i Zrenjanina – zaključio je Nedeljkov dodajući da se borba LSV nastavlja.

PODELI