Кап која је прелила чашу

Проблем исправне воде за пиће ујединио је данас готово све опозиционе странке и грађанска удружења у Зрењанину!

Сви заједно исказујемо забринутост за тренутно стање, али, као одговорни људи, и спремност да учествујемо у тражењу решења. Такође, изражавамо бојазан јер се решења траже по кабинетима и холовима, по конференцијама за медије и у новинским ступцима, а не у институцијама у којима одлуке морају да се доносе. Овакво питање, питање пијаће воде, не може се решавати наметањем, простом већином у неком дому, већ мора да представља консензус свих заинтересованих страна! Грађани, као носиоци сувереног права морају бити упознати са свим чињеницама! Једино горе од тренутног стања, од очигледних политичких промашаја који су нас и довели у ову ситуацију, јесте маскирати тај проблем неком новом погрешном одлуком, одлуком која ће додатно коштати све становнике Зрењанина, како данас тако и у будућности. То не сме да се деси!

Сви знамо шта се дешавало у претходном периоду. Од момента склапања уговора са Васертехником, преко његовог раскидања, склапања уговора са Зилио групом и oбавезе да пројекат буде окончан још октобра 2015. године, па до данашњег дана када проблем није решен а уговор се испоставио као правно ништаван, односно да приватни партнер, како је уговором дефинисано, нема право да се бави овим послом и да сходно закону не може добити дозволу за рад! Много пута до сада смо од стране локалних власти слушали изјаве изговаране у презенту, на начин као да је проблем већ решен, а дошли смо у ситуацију да нам се данас, 3 године касније, намеће куповина постојења и то директном погодбом! При томе не знамо ни да ли постројење функционише, да ли је вода из тог система заиста исправна, ни како је постројење грађено, ни да ли је комплетно завршено, да ли су сви елементи нови или има и половних делова,… па све до тога да немамо информације како ће се постојењем управљати, како ће се третирати нуспроизводи пречишћавања, где ће се одлагати муљ… Како онда да знамо шта купујемо и колико то кошта?! Ово је у најмању руку неозбиљно!

Овако се не купује ни полован бицикл, а не некакво постројење за 1.000.000.000 динара, милијарду динара грађана Зрењанина! Све ово је производ “погрешних“ одлука актуелне локалне власти! Сигурни смо да би и надлежна тужилаштва морала да се позабаве овим случајем. Данас их и јавно позивамо да то ураде! Ако то не ураде, чиме онда треба да се баве?

Такође, овим путем обавештавамо јавност да смо се писмено обратили надлежним органима Града Зрењанина са захтевом за увид у све оно што је уговорима и анексима дефинисано, као и са захтевом за одговоре на сва горе постављена питања. Никакав одговор за сада нисмо добили, а без тих одговора нема простора за било какво одлучивање! Свако ко би другачије поступио показује само дрскост, неукост и небригу за будућност овог града и свих његових становника!

На крају, позивамо све организације и појединце да нам се придруже. Ово није обично политичко питање и сагласност око овог проблема представља обавезу за све нас! Поделе нам данас нису потребне, сити смо их већ, сада су нам потребна решења, а до тих решења можемо доћи само заједно. У супротном, хтели да признамо или не, део одговорности лежаће на леђима и свакога од нас!

Центар за заштиту потрошача „Бегеј“

Градски одбор Демократске странке у Зрењанину

Градски одбор „Доста је било“ у Зрењанину

Градски одбор Лиге социјалдемократа Војводине у Зрењанину

Градска организација Српског покрета Двери у Зрењанину

Удружење грађана „Наш град, наша ствар“

Градски одбор Социјалдемократске странке у Зрењанину

Покрет слободних грађана

Повереништво Народне странке

PODELI