Ko je odgovoran za nečinjenje u slučaju Begeja?

Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu zahteva od aktuelne vlasti da saopšti ko je od gradskih funkcionera odgovoran za nečinjenje u situaciji velikog ekološkog akcidenta, zbog kojeg građani i građanke Zrenjanina već nedelju dana trpe nesnosne neprijatne mirise i Begejom pluta hiljade mrtvih riba. Događaj je formalno potvrđen i o njemu su građani obavešteni tek nakon pritiska javnosti i usled interesovanja medija.

Zrenjaninski ligaši i ligašice pitaju da li je ćutanje onih koji vode grad i nadležnih lokalnih institucija posledica toga što je i ovaj događaj dokaz nesposobnosti koalicije koja vodi Zrenjanin? Jer, dok se vodi politička bitka oko direktorskog mesta u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, a aktuelni v.d. direktora tog preduzeća i gradonačelnik javno međusobno prozivaju, Zrenjanin i dalje nema centralni prečistač, pa se sve otpadne vode slivaju upravo u Begej. Usled visokih vodostaja Dunava i Tise, takva situacija je rezultirala ekološkom katastrofom.

Dobro se sećamo predizbornih obećanja, a potom i hvalisanja vladajuće koalicije, o ulaganjima u infrastrukturu i rešavanju komunalnih problema građana i građanki Zrenjanina. Posledica nestručnosti i neodgovornosti istih koji su to obećavali je današnja situacija čiji se uzrok danima nije znao i čije su žrtve građani. GrO LSV Zrenjanin zahteva od gradskih funkcionera da prestanu sa obmanama poput fabrike vode koja, sudeći po sadašnjem toku događaja, neće biti završena u ovoj deceniji. Umesto toga, tražimo da se počne sa rešavanjem svakodnevnih problema Zrenjaninaca i Zrenjaninki, koji se gomilaju skoro godinu dana.

Ovaj ekološki akcident dokazao je ponovo i ispravnost zalaganja političke borbe Lige socijaldemokrata Vojvodine da AP Vojvodina dobije veće ingerencije. Ukoliko bi postojale takve nadležnosti u vodoprivrednoj oblasti sigurno je da bi ovaj problem bio mnogo brže i lakše rešen.

PODELI