Penzioneri bez adekvatne zdravstvene zaštite

Generalni sekretar Kluba penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Šandor Šomođi, izjavio je da Klub penzionera LSV smatra da je položaj u kome se penzioneri, a posebno poljoprivredni penzioneri, danas nalaze, ponižavajući.

– Smatramo da je nedopustivo da penzioneri ne mogu da se leče kvalitetno. U Zrenjaninu u mnogim selima su ugašene ambulante ili lekar dolazi samo nekoliko puta nedeljno, a stara lica, koja su najčešći stanovnici sela, kada im je potreban pregled moraju da idu u najbliži dom zdravlja koji je udaljen i do 50km. Za specijalističke preglede moraju ići u gradske bolnice ili u Klinički centar Vojvodine koji se nalazi u Novom Sadu, gde se stvaraju liste čekanja od nekoliko meseci, pa do nekoliko godina – istakao je Šomođi.

Pre 30 godina zdravstvena zaštita i dostupnost zdravstvenih usluga u našoj zemlji bili su, prema njegovim rečima, mnogo bolji nego danas, bile su dostupne svima bez zakazivanja i listi čekanja.
– Penzioneri su najčešći korisnici medicinskih usluga i obzirom da nisu oslobođeni od plaćanja participacije za lekove, veliki deo penzije moraju da daju za participaciju i kupovinu lekova u celosti, kao i za kupovinu raznih drugih pomagala. Zbog lošeg stanja u zdravstvu ugroženo je zdravlje penzionera, a većina njih nema sredsva za lečenje u privatnim ordinacijama – objasnio je Šomođi, dodajući da je za sve ove preglede i prevoz do medicinskih ustanova potreban novac koji penzioneri, naročito na selu, nemaju i zato se ne javljaju lekaru na vreme
Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže da se penzije vrate na nivo pre umanjenja, a ne da se povećaju 1,25% što u proseku predstavlja mizernih 400 dinara.
– Posebno su ugroženi poljoprivredni penzioneri čiji je ček najniži, prosečno oko 10.000 dinara. Od poljoprivrednih penzija živi 220.000 penzionera, a oko 100.000 penzionera na selu ne ostvaruje pravo na penziju jer nemaju uplaćeno 15 godina staža. Fond PIO ne vraća ta uplaćena sredstva i za te poljoprivrednike ona su propala. Ako nemaju dovoljno uplaćenog staža novac bi trebalo da im se vrati, kao u Austriji i Nemačkoj. Malo ko uplaćuje na selu doprinose za PIO, jer se teško živi i mnogi radno sposobni paori rade kao nadničari, a kada ostare i više ne budu mogli da rade pretvoriće ih u socijalne slučajeve – kazao je predsednik zrenjaninskog Kluba penzionera LSV i dodao da se oni zalažu da se Zakon o PIO izmeni i da se sredstva u ovakvim slučajevima vrate.
Šomođi podseća da se LSV zalaže za ponovno formiranje PIO fonda Vojvodine, odnosno da se restrukturira penzioni fond, po uzoru na najbolje inostrane modele, tako da ne bude deo budžeta i da se penzioneri ne posmatraju kao balast i krivci za rupe u budžetu.
– Mi u Klubu penzionera LSV smatramo da penzioneri nisu problem ovog društva već mogu da budu deo rešenja svih problema, jer su oni izgradili ovu zemlju i zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, adekvatna primanja i dostojanstven penzionerski život – zaključio je Šomođi.

PODELI