Poruka LSV – ANTIFAŠIZAM I SLOBODA MORAJU DA ŽIVE

Povodom 2. oktobra – Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu delegacija Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin u sastavu:
Ankica Dostanić – predsednica Foruma žena GrO LSV Zrenjanin i Aleksandar Marton – pokrajinski poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine, položili su venac na spomen obeležje u znak sećanja na žrtve i pobedu nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Sedam vekova istorije našeg grada obeležili su brojni usponi i padovi. Najveći sunovrat Zrenjanina dogodio se u periodu nacistiške okupacije u Drugom svetskom ratu. Pobeda nad nacistima 2. oktobra 1944. godine predstavlja najveću pobedu ideje slobodnog i multietničkog Zrenjanina.

Nakon konačnog oslobađanja cele Jugoslavije, 30. i 31. jula 1945. godine, održana je Skupština izaslanika naroda Vojvodine – Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja – koja je na osnovama istorijskih, nacionalnih i drugih specifičnosti, donela odluku o konstituisanju Vojvodine u autonomnu pokrajinu. Istovremeno je Skupština donela i odluku da se autonomna pokrajina „prisajedini federalnoj Srbiji“.

Pobeda nad nacizmom omogućila je početak ubrzanog razvoja Zrenjanina i Vojvodine i sticanje ravnopravnog statusa u tadašnjoj državi. Titovim Ustavom iz 1974., Vojvodina je dobila punu autonomiju, koja je trajala do 1988. godine, kada ju je ukazom ukinuo Slobodan Milošević.

Za tih 14 godina istinske autonomije, izgrađeno je sve ono po čemu pamtimo Vojvodinu kao najrazvijeniju regiju jugoistočne Evrope, i Zrenjanin kao privredni gigant sa 33 fabrike i duplo više zaposlenih nego danas.

Nažalost, nakon ukidanja autonomije Vojvodine, centralistička politika Miloševića izazvala je i šira razaranja u celom regionu, dovodeći do potpunog sloma celu SFRJ.

Počinjeni su brojni zločini, a privreda i društvo su doživeli slom.

Zbog ubijenih u Drugom svetskom ratu, zbog stradalih u jugoslovenskim ratovima 90-ih, zbog uništenih života na svim stranama i zbog pogubne centralističke i diktatorske politike, potrebno je aktivno voditi borbu protiv ideja nacizma, fašizma i totalitarizma.

Ne smeju se zaboraviti pobede. Ne smeju se zaboraviti pali u borbi protiv nacizma, ne sme se zaboraviti ni da se razvija samo ono što je slobodno.

Mladi ljudi su česta meta protagonista ekstremno desnih političkih ideja i zato je potrebno uvrstiti u obrazovne programe što više časova na kojima bi mladi sticali jasna saznanja o pogubnosti ideja nacizma i fašizma, a građanke i građane Vojvodine neprestano podsećati na rezultate i standard koje su Vojvođani imali dok su imali autonomiju, odnosno slobodu.

LSV je na tim temeljima nastala pre 25 godina i na njima će i vratiti autonomiju i slobodu Vojvodini.

GrO LSV Zrenjanin

PODELI