Probleme Vojvodine treba sistemski rešavati

Aleksandar Marton, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina, podsetio je  na današnjoj konferenciji za novinare Gadske organizacije Lige socijademokrata Vojvodine Zrenjanin, da su poslanici Skupštine AP Vojvodine ubedljivom većinom glasova usvojili  Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. Kako je rekao, đogađaji poslednjih nedelja, pre svega, u Novom Sadu,  isuviše su ličili na devedesete godine, i oštra retorika političkih aktera desnice, pokazala je da je Vojvodina ponovo „na udaru“.

– Tekst  Deklaracije, na početku, ipak, pomalo nevešto i na brzinu uvršten u proceduru, bez konsultacija sa političim partnerima, doživeo je kvalitetne promene i tako osnažen  dobio je širu podršku. Prihvaćen je važan amandman  LSV, koji ukazuje na istorijske osnove autonomije –  istakao je Marton, napominjući da je  četiri petine poslanika vojvođanskog Parlamenta reklo „Da“ ovom dokumentu.

– Pre glasanja jasno su se iskazale razlike u vrednosnim opredeljima aktera političke scene u Vojvodini.

Ligaška orijentacija je jasna. Autonomija, više ingerencija, jasno finansiranje Vojvodine. Jednostavnije rečeno, Vojvodina kakva je bila do 1989. godine, kada smo bili rame uz rame sa bogatom Slovenijom. Danas smo po BDP po glavi stanovnika tri puta ispod Slovenije – kazao je Marton.

Prema njegovim rečima, Liga  i dalje postavlja pitanje: „Zašto Deklaracija nije bila ranije na dnevnom redu, na primer 2006. godine kada je brzo, bez veće javne rasprave, na famoznom dvodnevnom referendumu, donet novi Ustav Republike Srbije?“

– Po nama, takav  Ustav je loša osnova za svaki boljitak Srbije i predstavlja veliki problem u procesu decentralizacije. Zato i moramo sistemski rešavati problem AP Vojvodine i sveopšte centralizacije u zemlji – naglasio je Aleksandar Marton, dodajući da će  se bez promene Ustava i pratećih Zakona u oblasti lokalne samouprave i finasija, teško  izbeći stvaranje još većeg  jaza između bogatog  Beograda, sa jedne, i siromašne Vojvodine i ostatka Srbije, sa druge strane.

– Moramo doneti moderan Ustav, koji će omogućiti da Vojvodina sama uređuje svoj život i na taj način omogući brzi oporavak sistema koji je, oboleo, zbog rigidne centralizacije. Vojvodina je deo Srbije, tako je bilo i biće, ali se stvari moraju menjati. Deklaracija je prvi korak. Sledeća su sistemska rešenja i razgradnja centralističkog aparata – poručio je pokrajinski poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine.

Kako je ovom prilikom podsetio  Adam Paljov, potpredsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, ideja autonomije na ovim prostorima vezuje se za 1848. i 1849. godinu,  za 1918.  kada je  25. novembra  održana Velika narodna Skupština, ali svakako i za 1974. godinu kada je donet  Ustav SAP Vojvodine.

– Ovi datumi samo govore o težnji naroda sa prostora Vojvodine za autonomijom i poštovanjem svih različitosti i specifičnosti koje postoje na ovim prostorima – rekao je Paljov, ističući da je   LSV  u svom amandmanu na tekst  Deklaracije pomenula 1945. godinu, kada su izaslanici naroda Vojvodine odlučili da ona uđe u sastav Srbije u okviru Demokratske Federativne Republike Jugoslavije, na tadašnjoj Skupštini, smatrajući da je ta godina, nesporna i prihvatljiva za sve narode koji žive u Vojvodini.

– Nesporno je, takođe, da je autonomija Vojvodine i ustavna kategorija, i kao takva treba da bude ispoštovana – dodao je Paljov, napominjući  da to nije slučaj, i da se  Ustav u ovom delu, ne poštuje.

– Logična posledica ovakvog stanja u državi je juče izglasana „Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine“. Ona nije separatistička, ni secesionistička težnja, kako su je neki okarakterisali, već zahtev, da se ispoštuje i ono malo prava, koje imaju građanke i građani Vojvodine i njene institucije, po Ustavu Republike Srbije – naglasio je  potpredsednik GrO LSV Zrenjanin i skrenuo pažnju da će, po svemu sudeći, i ove godine budžet AP Vojvodine biti oštećen; uskraćen za 12 milijardi dinara, a time, kako je ocenio, neće biti ispoštovani ni Ustav, „najmanje 7%“, ni 3/7 za kapitalna ulaganja i investicije u Vojvodini.

PODELI