Sve učestalije krađe po selima

Aleksandar Marton, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina i pokrajinski poslanik, upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare na sve učestalije krađe po naseljenim mestima u Banatu. Prema njegovim rečima procene su da je broj evidentiranih krivičnih dela iz ove oblasti povećan za više od 25%.

– Meštani banatskih sela, koji su poslednjih decenija posebno pogođeni sveopštim siromaštvom, strahuju za sigurnost svoje imovine. Na meti lopova su kuće, vikendice, prodavnice, ali i automobili, benzin, poljoprivredne mašine i proizvodi – ukazao je Aleksandar Marton, istakavši da su posebno ugrožena staračka domaćinstva, kojih u naseljenim mestima ima u velikom broju.

– Liga socijademokrata Vojvodine je i ranijih godina upozoravala na ovaj problem. Prvi korak je i načinjen. Na inicijativu Lige smanjena je granica štete za ovakva krivična dela, sa petnaest na pet hiljada dinara – podsetio je Marton, dodajući da u cillju bržeg obeštećenja građana, LSV predlaže i ubrzavanje sudskih postupaka, koji se vode protiv počinilaca ovakvih krivičnih dela, a koji često traju i godinama.

– Da bi se smanjio procenat izvršenih krivičnih dela, potrebno je pojačati prisustvo policije u naseljenim mestima, odnosno povećati broj policijskih službenika i formirati isturena odeljenja Policijske uprave. Vlasti moraju pokazati spremnost da zaštite sve građane naše države, bez obzira da li oni žive u gradovima ili selima. Bez takve zaštite, ova država će biti sve, samo ne bezbedno mesto za život – poručio je Marton.

PODELI