TRIBINA POVODOM DANA LJUDSKIH PRAVA

U četvrtak, 10. decembra u prostorijama Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin održana je tribina povodom svetskog dana ljudskih prava.

Na temu ljudskih i manjinskih prava i rodne ravnopravnosti govorili su mr Maja Sedlarević, članica Predsedništva LSV i Aleksandar Marton, potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

– Bez poštovanja ljudskih i manjinskih prava ova zemlja ne može napred, a Liga socijaldemokrata Vojvodine je uradila mnogo na polju zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava. Na inicijativu LSV grad Zrenjanin je među prvim gradovima u Srbiji koji je oformio Savet za međunacionalne odnose. Danas taj organ, zbog neodgovornosti aktuelne vlasti, više ne postoji – izjavio je Marton.

Mr Maja Sedlarević je skrenula pažnju na borbu protiv nasilja nad ženama kao prioritetan zadatak društva.
– Do novembra ove godine čak 33 žene su ubijene od strane svog partnera. To svakako predstavlja zabrinjavajući podatak. Ono što je posebno alarmantno jeste da čak 40 procenata ljudi ne bi prijavilo nasilje u porodici, ukoliko za njega pouzdano znaju da se dešava u njihovom okruženju. Ovo su stvari protiv kojih se Liga socijaldemokrata Vojvodine bori već 26 godina i to će nastaviti da radi dokle god se stvari suštinski ne promene – zaključila je Sedlarević.

PODELI