Vratiti jezik društvene sredine u škole

Predstavnici Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin održali su danas konferenciju za novinare na srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku, koji su u službenoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

– Dan maternjeg jezika je prilika da se više prostora posveti problemima u ovoj oblasti, ali i mogućim pravcima delovanja u cilju poboljšanja stanja. Podsećamo građane da već dve godine Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica – izjavio je Aleksandar Marton, pokrajinski poslanik i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina.

Kako Marton ocenjuje, dobra vest je što je Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda, kao i što taj plan podrazumeva i formiranje nadležne radne grupe. Ovakav stav ostavlja prostora za uvođenje jezika društvene sredine u osnovne škole u AP Vojvodini, koji moraju pratiti i adekvatne zakonske promene.
Marton se osvrnuo na probleme u oblasti informisanja i obrazovanja na jezicima nacionalnih zajednica u Zrenjaninu.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine ovom prilikom želi da naglasi da su nedopustivi problemi u oblasti informisanja na jezicima nacionalnih zajednica. Gašenjem zrenjaninskog radija ugašeno je i informisanje na mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku u celom srednjem Banatu. Takođe, brojni su problemi u oblasti obrazovanja. LSV ovom prilikom apeluje na republičko Ministarstvo prosvete da se prilikom promene u organizaciji nastave ne gase odeljenja na jezicima nacionalnih zajednica, kao i da se vodi računa o tome da neophodni udžbenici stižu na vreme – istakao je Marton.
Predstavnici manjinskih zajednica, Tibor Vaš, Jano Janošik i Željko Klopotan, na svojim maternjim jezicima su poslali poruku da će Liga socijaldemokrata Vojvodine nastaviti borbu za bolji položaj Vojvodine u sastavu Srbije, a ta borba podrazumeva i puno poštovanje prava nacionalnih zajednica.
– Želimo da svi građani Vojvodine bude ravnopravni i da slobodno koriste sva prava, koje im Ustav i zakoni garantuju. Pravo na upotrebu jezika i pisma je jedno od osnovnih manjinskih prava i učinićemo sve da se isprave nedostaci u ovoj oblasti – zaključili su oni.

PODELI