Zašto Banat nije prioritet

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin najoštrije osuđuje odluku Srbije da odustane od izgradnje autoputa Beograd – Temišvar.

Smatramo da se na ovaj način nastavlja siromašenje našeg grada i celog okruga. Ovim, ali i sličnim potezima se jasno stavlja do znanja da Banat i Zrenjanin nisu u fokusu republičkoj vlasti. To pokazuje i činjenica da je u Srbiji u prethodnom periodu urađeno 138 kilometara autoputa, dok je u planu još 150 kilometara, ali se projekat autoput Beograd – Temišvar ukida jer je ocenjeno da to nije strateški prioritet Vlade u Beogradu sudeći po izjavi rumunskog premijera.

Nedopustivo je to što predstavnici zrenjaninske vlasti nisu u stanju da se izbore da se Zrenjanin nađe na mapi prioriteta svojih stranačkih kolega u republičkoj Vladi. Upravo svojom inertnošću oni daju legitimitet ovakvim, za građane Zrenjanina i Banata, pogubnim odlukama.
Jer, podsećamo, zrenjaninski naprednjaci od 2012. godine obećavaju obilaznicu oko grada svako malo najavljujući radove, a rok da obilaznica bude završena bila je prošla, 2016. godine. Obilaznica je veoma važna za naš grad, ne samo zbog toga što bi se na taj način izbegao gust kamionski saobraćaj kroz centar grada, već i zato što grad ne može da bude konkurentan za privlačenje investicija ukoliko nema dobru saobraćajnu mrežu. Takođe, od 2015. godine se najavljuje izgradnja mosta preko Begeja, kod stare „Fabrike tepiha“, i da ne pričamo o šnel štrase Zrenjanin-Beograd, autodromu… Sve to je ostalo na obećanjima, ništa nije ni započeto, a kamoli urađeno.
Zbog takve politike smo došli u situaciju da je svaki treći stanovnik Srednjebanatskog okruga siromašan i da je prosečna martovska zarada u Zrenjaninu za 10 procenata manja od republičkog proseka, a da je privreda je u veoma lošem stanju.
Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od zrenjaninske vlasti da bez odlaganja počne da rešava pitanja kvaliteta i standarda života u našem gradu. Ukoliko za to nisu sposobni i nemaju kapaciteta, neka potraže pomoć od onih koji znaju šta je potrebno učiniti i mogu to da sprovedu. Ili neka se jednostavno povuku sa funkcija koje obavljaju, za dobrobit svih građana našeg grada.

mr Dejan Čapo
predsednik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina

PODELI