Gde ste bili – nigde, šta ste uradili – NIŠTA

Juče je objavljena zvanična vest da voda sa postrojenja za prečišćavanje pitke vode ne zadovoljava potrebne standarde kvaliteta, te je vodosnabdevanje u potpunosti preuzelo JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin. Gde smo bili – nigde, šta smo radili – NIŠTA!

Nestručna i bahata zrenjaninska vlast još februara 2015. godine sklopila je ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode sa konzorcijumom koji su činili Gruppo Zilio ogranak u Beogradu, Gruppo Zilio d. o. o. iz Novog Sada i Synertech d. o. o. iz Beograda. 
Od tada do danas, kao na traci se vrte lažna obećanja o početku rada postrojenja. 
Lokalni funkcioneri barem 12 puta su „obećali“ da će poteći zdrava pijaća voda. 
Tim obećanjima se pridružila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je januara 2018. najavila hitno rešavanje problema, a oktobra iste godine se izvinila građanima Zrenjanina jer ništa nije urađeno.  Februara 2019. premijerka Brnabić obećala je vodu do jula meseca, a u julu najavila konačno rešavanje problema u septembru.  Da nije tužno bilo bi smešno! 
Sramotno je postupanje zrenjaninske napredne vlasti da o (ne)kvalitetu vode sa postrojenja za prečišćavanje vode Zrenjaninci nisu znali ništa do 27.12.2019. godine, sem da je ta voda bez boje, što je možda nekima zamazalo oči, ali je istina konačno izašla na videlo.
Podsetimo, početkom septembra je postrojenje preuzelo prečišćavanje vode za ceo grad, te su se građani Zrenjanina ponadali da je višedecenijskom problemu došao kraj. 
Arsen je ekstremno otrovan hemijski element, polumetal. On je sastavni deo stena i zemljišta, rastvaranjem dospeva u podzemne vode koje su sirova voda za piće, pa je samim tim oduvek prisutan u zrenjaninskoj vodi za piće. Ovo je problem koji mora da se reši, jer je pitka voda najneophodniji resurs za život svih bića na planeti.
Pitanje vodosnabdevanja ne sme biti pitanje politike, već pitanje struke. LSV traži hitno zasedanje Skupštine grada Zrenjanina na kojem bi odbornici dobili kompletnu informaciju o problemu. 
Građanke i građani Zrenjanina su žrtve nesposobne vlasti. 
Očito je da oni problem ne mogu da reše. Stručnjaci mogu. Dajmo reč njima! 

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin

PODELI