Radnici u Srbiji više rade, a manje plaćeni. LSV – Vojvođani: država da zaštiti radnike!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani upozorava na sve teži položaj radnika i poziva predstavnike vlasti da obrate pažnju na to kako se radnici tretiraju, te angažuje sve raspoložive mehanizme da im obezbedi bolje uslove rada.

Naša dosadašnja upozorenja potvrđuje i poslednje istraživanje Evrostata koje pokazuje da su radnici u Srbiji u poslednjem kvartalu 2022. godine radili prosečno 42,1 sat nedeljno što je 6,4 sati više od proseka svih zemalja Evropske unije.

Osim toga što radnici u Srbiji rade više, oni se suočavaju sa velikim brojem problema, pre svega sa malim platama, nesigurnim poslom, ali nažalost neretko i veoma lošim uslovima na radu (setimo se vijetnamskih radnika u Linglong fabrici).

Čak i prava koja smo vremenom izborili, danas se dovode u pitanje, a radnici postaju robovi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani smatra da država mora da zaštiti radnike, posebno u vreme ekonomske krize. Nije normalno i ne pristajemo na to da više ne možemo da živimo normalno od 8 sati rada i da ako želimo iole pristojan život moramo da radimo prekovremeno ili da radimo dva ili tri posla!

Takođe, plate moraju da isprate realnost u kojoj su troškovi života sve veći, osnovne životne namirnice svakim danom sve skuplje.

Zahtevamo od predstavnika vlasti da se uradi analiza u kakvim uslovima radnici u Srbiji rade, koliko im traje radna nedelja i koliko su plaćeni. Nakon toga da se donese strategija kako bi se obezbedile veće plate i pristojan životni standard svih radnika, bolji uslovi rada, manje radnih sati tokom nedelje i sigurniji posao. 

Bojana Begović

potpredsednica LSV – Vojvođani

PODELI