VIDEO: Bojan Kostreš – NOVO LICE VOJVODINE

Upoznajte Bojana Kostreša na video linku: https://www.youtube.com/watch?v=Hh6tu-P6wXI

Bojan Kostreš izabran je za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine u novembru 2022. godine i drugi je predsednik stranke od njenog osnivanja.

Njegovi prioriteti u političkom radu su jačanje ustavnog, ekonomskog i privrednog položaja Vojvodine, kao i bespogovorni ulazak Republike Srbije u Evropsku uniju.

Zalaže se za političku stabilnost i pravičnu raspodelu onoga što se u Vojvodini zaradi. „Da o raspodeli novca zarađenog u vojvođanskim selima, opštinama i gradovima odlučujemo mi sami a ne vlast u Beogradu.“

Jačanje, osavremenjavanje i podmlađivanjje stranke su mu prvi prioriteti kada je u pitanju stranački rad. Insistira na direktnoj komunikaciji sa svakom članicom i svakim članom stranke i veliki je zagovornik konstantne komunikacije sa građankama i građanima Vojvodine.

Bojan Kostreš je rođen 25. avgusta 1974. godine, u Zrenjaninu. Po zvanju je diplomirani ekonomista.

U Ligu socijaldemokrata Vojvodine učlanjuje se prvim danom svog punoletstva. Ulaskom u stranku od prvog dana se posvetio osnivanju Opštinskog odbora LSV Zrenjanin, velikog broja mesnih odbora po Vojvodini i njihovom povezivanju i umrežavanju, osnivanju Lige vojvođanske omladine, Foruma žena LSV i niza drugih stranačkih organizacija. Osnivač je i prvi glavni i odgovorni urednik ligaških novina „Slobodna Vojvodina“.

Za predsednika Opštinskog odbora LSV Zrenjanin prvi put je izabran 1995. godine. Bio je potpredsednik LSV od 1997. do 2001. godine a nakon toga je na stranačkim kongresima biran za generalnog sekretara stranke i predsednika Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.  

Od 1999. do 2000. godine. intenzivno radi na organizovanju antirežimskih demonstracija i protesta i u tom periodu je, od strane tadašnjeg Miloševićevog režima, privođen 15 puta.

Na Petom redovnom kongresu LSV izabran je za zamenika predsednika LSV, a u sklopu svih predizbornih kampanja prihvatao se poslova šefa Izbornog štaba stranke.

Od 2000. do 2003. godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije kada je i preuzeo odgovornost šefa poslaničke grupe LSV. 

Kada je 30. oktobra 2004. godine postao predsednik Skupštine AP Vojvodine, najmlađi u istoriji ovog parlamenta, najavio je da će njegov najvažniji zadatak biti vraćanje ustavnog položaja Vojvodine. 

U tom periodu neumorno radi na odbrani Vojvodine i prava njenih građanki i građana, na poboljšanju kvaliteta i povećanju ingerencija Autonomne Pokrajine Vojvodine. U isto vreme je inicirao i predvodio kampanju protiv donošenja štetnog Ustava Republike Srbije. Pozvao je na bojkot i taj Ustav u Vojvodini nije prošao. Pobunio se protiv nasilnog nametanja koncesija na autoput u Vojvodini, koju je ondašnja centralistička vlast pokušavala da sprovede. I u toj borbi je uspeo.  

Posle izbora 2008. izabran je za poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. U tom periodu bio je i član Odbora za ustavna pitanja, kao i predsednik Komisije za izradu Predloga zakona o javnoj svojini. 

Na izborima održanim 6. maja 2012. ponovo je izabran za poslanika u republičkom parlamentu i bio je predsednik poslaničke grupe LSV-a. Za narodnog poslanika izabran je i na izborima 2014. godine. I u tim poslaničkim mandatima posvećeno je radio na odbrani Vojvodine i svih koji u njoj žive od narastajućeg broja centralističkih političara i njihovih nastojanja da Vojvodina nestane.

Bojan Kostreš je veliki ljubitelj pasa, zaljubljenik u istoriju i svoje selo Tomaševac u kojem živi.

PODELI