Zrenjanin na rubu istrebljenja i nestanka

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na katastrofalno stanje u koje je nestručna i bahata gradska vlast dovela Zrenjanin.

Naime, ne samo što je prosečna plata Zrenjaninaca manja i od republičkog i od pokrajinskog proseka, a prosečna zarada oko 30.000 dinara manja od prosečne zarade Beograđana, nego je potpuno paradoksalno da se takav Zrenjanin nalazi među pet najskupljih gradova za život u Srbiji.

Izgradnja autoputa prema Novom Sadu i Beogradu, koji je daleke 2014. godine najavljen kao “šnel štrase”, a 2017. godine kao autoput, a koji bi doprineo ekonomskom osnaživanju grada, još uvek nije ni započet.

Kao da više nikome nije vest to što Zrenjanin nema ispravnu pijaću vodu već 19 godina, a u pogledu kvaliteta vazduha spada u kategoriju prekomerno zagađenih gradova.

Onda ne treba da nas čudi što Zrenjanin prema prvim podacima završenog popisa ima 16.800 stanovnika manje u odnosu na broj iz popisa 2011. godine. Dakle, Zrenjanin je za deset godina izgubio stanovnika koliko broji cela opština Žitište.

Zrenjanin je bio grad za ponos, danas je devastiran i siromašan, a ljudi, posebno mladi, odlaze iz njega.

Ovo nije rezultat nekakve katastrofe, ili prirodnih tokova, za ovakav Zrenjanin odgovorni su oni koji rukovode gradom bez ikakve ideje o opštem dobru, o kvalitetu života Zrenjaninaca. Pitanje je koliko još dugo Zrenjaninci mogu ovako da žive i šta će ostati od našeg grada nakon vladavine nesposobnih i nesavesnih.

Dejan Čapo

odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina

PODELI