Novo javno preduzeće i udomljavanje svojih, SNS kadrova

Prošle godine je oformljeno novo javno komunalno preduzeće „Zrenjaninska objedinjena naplata“, sa idejom da to preduzeće radi isto što su decenijama unazad radila druga javna preduzeća: izdavanje računa građanima, za komunalne usluge.

Gradska organizacija Lige socijalemokrata Vojvodine – Zrenjanin, postavlja pitanje, zašto se osniva novo javno preduzeće, za posao, koji već, pored ostalih delatnosti iz svog delokruga vrše druga preduzeća grada, bez ikakvih problema?

U Planu rada preduzeća, koje je Gradsko veće usvojilo pre dva i po meseca, stoji da će u pomenutom javnom komunalnom preduzeću uhlebljenje, na teret budžeta grada, naći ukupno 25 radnika, od kojih 15 sa srednjom stručnom spremom. Prosečna bruto plata iznosiće 92.000 dinara!
A glavni posao svih njih biće uterivanje dugova za račune koji su prethodno udvostručeni, dok su plate i penzije smanjene!

Tako je koalicija okupljena oko SNS smislila način da izigra odluku Vlade Republike Srbije o prestanku partijskog zapošljavanja i povećavanju broja zaposlenih u javnom sektoru. Iz istog razloga je oformljeno i preduzeće „Rezervati prirode“, a planira se formiranje i treće javne ustanove, „Muzej Mihajla Pupina“.

Aktuelna vlast na čelu grada će braniti svoju ideju time da se u nova preduzeća neće zapošljavati novi radnici, već postojeći kadar iz drugih javnih preduzeća i Gradske uprave.
U tome i jeste stvar: pošto je zrenjaninska vlast od 2012. godine zaposlila preko 300 partijskih istomišljenika na teret budžeta, većina je zaposlena na određeno vreme zbog aktuelnog zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Osnivanjem tri nova preduzeća, pomenutim radnicima će radni odnos na određeno vreme prerasti u radni odnos na neodređeno vreme.
Čime će aktuelna vlast obezbediti svojim političkim kadrovima trajno zaposlenje.

Na čelu pomenutog preduzeća, po našim saznanjima biće David Dimkić, sadašnji pomoćnik Gradonačelnika grada Zrenjanina za finansije. To je problematično, jer se protiv njega vodi krivični postupak. Više javno tužilaštvo je posle šestogodišnje istrage protiv njega podiglo optužnicu zbog nezakonitog trošenja novca iz zrenjaninskog budžeta, dok je bio načelnik finansija 2004-8.godine.

Na sednici Skupštine grada Zrenjanina, 27. februara 2015. godine, odbornička grupa LSV je podnela amandman, na član 19. stav 1. Predloga Odluke o objedinjenoj naplati komunalnih i drugih usluga.
U navedenom članu i stavu predloga, stoji da je rok za plaćanje ovog računa 20. u mesecu, za prethodni mesec. Ukoliko građani do tog datuma ne budu izmirili svoju obavezu, zbog neblagovremenog izmirenja uračunaće im se zakonom utvrđena kamata.
Amandman LSV, odnosio se na to, da se pomeri rok plaćanja sa 20. na 30. u mesecu za prethodni mesec. Uz obrazloženje da zaposleni građani, u javnom sektoru, primaju drugi deo plate 20. u mesecu, a da drugi deo penzije penzioneri dobijaju 25. u mesecu.
Pomeranjem roka plaćanja bi se pomoglo građanima, čije su plate i penzije smanjene, računi za komunalne usluge drastično povećani, a život doveden na ivicu gladi.
Iako je za amandan glasala cela opozicija i 7 odbornika pozicije, isti nije prihvaćen.

Lokalna vlast grada Zrenjanina je još jednom dokazala da ne brine o građanima, da su im stranački i lični interesi iznad opšteg dobra. A Liga socijaldemokrata Vojvodine – Zrenjanin poručuje da će nastaviti da ulaže sva raspoloživa pravna sredstva radi zaštite interesa građana Zrenjanina.

Branislava Jovanov
Predsednica Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin

Pogledajte video snimak

PODELI