Većina u Skupštini Grada Zrenjanina i dalje po starom – poslušničko glasanje i bez sluha za opoziciju

Ni na trećoj uzastopnoj sednici Skupštine Grada Zrenjanina rad i glasanje nisu mogli da se odvijaju elektronski, korišćenjem tableta. Pošto nisu ovladali upotrebom ovog uređaja pa su, i pored znatne odborničke većine, bili u manjini kada se glasalo putem tableta, predsednica Skupštine se vratila na glasanje dizanjem ruku. E tu odbornici Srpske napredne Stranke, Socijalističke partije Srbije i pridruženih stranaka, nisu imali nikakvih problema. Sve predloge opozicije za dopunu dnevnog reda su jednoglasno odbili pa i one koji su potekli od odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Najpre je Ildiko Bođo zatražila da se u dnevni red zasedanja ovog 30. decembra uvrsti tačka na kojoj će resorni većnici obrazložiti pojedine budžetske stavke a reč je o oblastima zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, zaštiti životne sredine, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, bezbednosti u saobraćaju i mineralnim sirovinama. Predlog je potkrepila činjenicom da se radi o milionskim svotama i da bi najbolje bilo da stručni ljudi iz Gradskog veća kažu kako će novac biti potrošen.

Aleksandar Marton, takođe odbornik LSV, je predložio da se u dnevni red 41. sednice Skupštine Grada uvrsti informacija o stanju privrede u Gradu. Smatrajući da je ova informacija značajna ne samo za odbornike, već prvenstveno građane, izneo je nekoliko statističkih podataka. A to je da se u brojnim oblastima, a pogotovo kada je reč o prosečnim platama, Zrenjanin nalazi ispod republičkog i pokrajinskog proseka.
Kao ni prethodna dva predloga za dopunu dnevnog reda, ni nastojanje ligaša Predraga Perkića nije bilo uspešno. Sinhronizovanim dizanjem ruku skupštinske većine odbijeni su svi predlozi. A Perkić je tražio da se ispoštuju obaveze koje proizilaze iz strategije razvoja Zrenjanina koja u Skupštini usvojena prošle godine. A to su donošenje strategije ruralnog razvoja i strategija razvoja turizma i strategija pošumljavanja.

PODELI