Tražimo odgovornost za samovoljno menjanje tabli sa nazivom grada

Branislava Jovanov, predsednica Izvršnog odbora zrenjaninske Lige socijaldemokrata Vojvodine kazala je na konferenciji za novinare da Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se utvrdi odgovornost čelnika gradske vlasti zbog nezakonitog postavljanja naziva grada na tablama na ulazu u grad i da neko zbog toga snosi posledice.

Jovanov je podsetila da je Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin 28. novembra uputila Zahtev za poništavanje nezakonitog naziva grada na tabli, sa nazivom Grada Zrenjanina Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkom geodetskom zavodu.

– Dobili smo odgovore u kojima iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave navodi da nisu nadležni i da upućuju na Republički geodetski zavod, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture takođe tvrde da nisu nadležni i upućuju na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a Republički geodetski zavod na Odluku o utvrđivanju naziva ulica i trgova (iako je predmet našeg zahteva nezakonit naziv grada, a ne ulica i trgova) i na gradsku Direkciju za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina – istakla je zrenjaninska ligašica.
Nakon takvih dobijenih odgovora u kojim svako skida odgovornost sa sebe, Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje da li je moguće da najviši organi državne uprave ne znaju koje su im nadležnosti i pita kako da se od takvih institucija očekuje da te svoje nadležnosti i sprovode.
– Pomenuta ministarstva i Zavod ili ne znaju ili neće da rade svoj posao, a za to vreme građani i građanke trpe samovolju bahatih lokalnih političara koji odluke donose samovoljno, bez pravnih utemeljenja misleći da mogu tako da upravljaju sudbinom jednog grada i svih njegovih građana i građanki bez posledica – objasnila je Jovanov i u nastavku postavila pitanje šta običan građanin može da očekuje u takvom sistemu.
– Kako da očekujemo da neko ko se tako ponaša brine o interesu običnih građana i građanki? Vidimo da se predlogom Zakona o finansiranju lokalne samouprave smanjuju prihodi lokalne samouprave što će se direktno odraziti na kvalitet života građana i građanki i njihove budžete, Zrenjaninci nemaju pijaću vodu, životni standard je sve lošiji, ali gradonačelniku Grada Zrenjanina je izgleda važnije da smišlja kako mu se dopada da nazove grad čiji je samo trenutni gradonačelnik – nastavila je Branislava Jovanov.
Jovanov je još jednom objasnila da naziv naseljenog mesta uređuje Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Uredba o označavanju naziva naseljenih mesta, ulica i trgova, označavanju zgrada kućnim brojevima i vođenju registra kućnih brojeva, ulica i trgova, Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji, i drugi propisi koji uređuju pojedinačne oblasti (Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama i Statut Grada Zrenjanina) te da bi na tabli isključivo trebalo da stoje, kao i do sada, ćirilićni i latinični naziv grada na srpskom jeziku, kao i nazivi na mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da se bahatosti mora stati na put i zahteva da se utvrdi ko je odgovoran za ovaj nezakonit postupak i da odgovoran snosi i posledice.
– Moramo da zaštitimo naše sugrađane i sugrađanke. Ovog puta je u pitanju ime grada, sutra će biti nešto drugo, samovoljnoj vladavini se mora stati na put zarad dobrobiti svih Zrenjaninaca i Zrenjaninki – zaključila je Jovanov, dodajući da Liga ni ovog puta neće odustati od odbrane interesa građana i građanki.

Pogledajte video snimak

PODELI