Vojvođanska zastava da se viori, vojvođanska zemlja da ostane Vojvođanima

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine organizovao je danas u Mužlji šetnju simboličnog naziva „Šetnja 100 vojvođanskih zastava“. U sklopu ovog događaja, zrenjaninske ligašice i ligaši su prikupljali potpise podrške svojih sugrađanki i sugrađana za inicijativu za zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i zemljišta. Prisutnima su se nakon šetnje obratili Dejan Čapo, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Tibor Vaš, odbornik u Skupštini Grada Zrenjanina.

Ideja Lige socijaldemokrata Vojvodine je, kako objašnjava narodni poslanik Čapo, da se prikupljanjem 100.000 potpisa ostvare uslovi za raspisivanje referenduma na kome bi se građanke i građani izjasnili o prodaji naše zemlje strancima.

– Naš cilj, kao nekoga ko se 25 godina dosledno bori za interese građanki i građana Vojvodine, je zaštita domaćih, vojvođanskih poljoprivrednika, malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta – istakao je Dejan Čapo, dodajući da LSV traži i zaštitu poljoprivrednika prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup.
Rešenje je, kako kaže Tibor Vaš, izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu i drugih zakonskim akata, kao i novi zakon sa posebnim uslovima za promet poljoprivrednog zemljišta.
– Ovakvo rešenje su primenile skoro sve zemlje članice Evropske unije postavljajući iste uslove za promet poljoprivrednog zemljišta i za domaće i strane državljane, ali tako da je domaćim državljanima mnogo lakše da ih ispune – zaključio je Vaš.
Osim u Zrenjaninu, danas je šetnja 100 vojvođanskih zastava organizovana u još 10 mesta u Vojvodini.

PODELI