Kada će odbornici skupštine Grada Zrenjanina doneti odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa?

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku kojom su Gradovi Beograd i Novi Sad zabranili upotrebu plastičnih kesa na mestima prodaje roba i usluga, osim biorazgradivih plastičnih kesa proizvedenih u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju.

Ovo je jedna od mera kojom se pospešuje očuvanje životne sredine, s obzirom na to da su plastične kese postale simbol zagađenja planete plastikom. Iako deluju bezazleno, kesu koristimo samo dvadesetak minuta, a potrebno je 400-1000 godina da se ona razgradi. Kese završavaju kao komunalni otpad i predstavljaju veliku opasnost po životnu sredinu, jer se nikada ne mogu u potpunosti uništiti. Upotreba plastičnih kesa mora se smanjiti na minimum.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Gradsko veće Grada Zrenjanina da što pre donese i uputi Skupštini Grada na usvajanje odluku o zabrani upotrebe plastičnih kesa na mestima prodaje roba i usluga na teritoriji Grada Zrenjanina.

 Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin

PODELI