Odbornici LSV – Vojvođani pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.

Zrenjanin je u periodu između dva popisa stanovništva, za deset godina, izgubio oko 17.000 stanovnika. Mladi odlaze iz našeg grada, jer nemaju mogućnost da se zaposle, a pogotovo da se zaposle u skladu sa svojim interesovanjima i da za svoj rad adekvatno zarađuju. Jedan od najvećih problema je činjenica da Zrenjanin nema univerzitet, pa mladi odlaze da bi se školovali u nekom drugom gradu.

Zato smo odlučili da je krajnje vreme da se ponovo pokrene ova naša dugogodišnja inicijativa. Jedan od direktnih načina da zadržimo mlade ljude u našem gradu, jeste da im pružimo priliku za obrazovanje koje će biti dostupno i onima koji nemaju novca za studiranje u drugom gradu, ali i da obezbedimo raznovrsniju ponudu obrazovnih profila i više mogućnosti za izbor.

Na ovaj način, mladima bi se ponudio konkretan razlog da ostanu u Zrenjaninu, ali bi se privukli i studenti iz drugih sredina.

Osim toga, uticali bismo pozitivno na ekonomski razvoj našeg grada, učinili naš grad konkurentnijim i boljim mestom za život. 

Zrenjanin ima mogućnost za osnivanje univerziteta. Stožer univerziteta bili bi Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ i Visoka tehnička škola strukovnih studija, ali bi se osim Zrenjanina uključila i druga banatska mesta, pre svega Kikinda i Vršac. Banatski univerzitet bi mogao da okupi profesore iz Zrenjanina i regiona koji danas predaju u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima koji bi onda mogli da prenose znanje u našem gradu.

Ovo je konkretan predlog koji bi značajno unapredio kvalitet života u Zrenjaninu. Očekujemo da lokalna vlast prihvati našu inicijativu i pokrene procedure, ako žele da mladi ljudi ostanu i grade svoju i budućnost našeg grada, da Zrenjanin živi.  Lokalna vlast mora građanima i građankama ponuditi razloge za ostanak. Mi iz LSV – Vojvođani smatramo da je ovo pravi način – ulaganje u obrazovanje i znanje naše omladine.

Bojana Begović

predsednica Odborničke grupe

Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina

PODELI