Vojvođani LSV: Budžet za 2024. godinu slika i prilika naprednjačke vladavine – bez vizije i strateškog planiranja

Odbornici Vojvođani LSV na današnjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina odbili su da glasaju za predlog budžeta za 2024. godinu jer nije razvojni, nema ozbiljnu socijalnu komponentu niti velikih investicija, a pre svega jer nije okrenut građanima Zrenjanina i njihovim potrebama.

Na stranu to što je iluzorno govoriti o održivom sistemu na lokalnom nivou kada su javne finansije apsolutno centralizovane, kada se oko 90% sredstava sliva u državni budžet, i što nam je jasno da zrenjaninski naprednjaci nemaju neku težinu u centrali svoje stranke, očekivali smo da se izbore bar za osnovne stvari.

Ova vlast ni u 2023. godini nije ostvarila ono što je obećala. Građanke i građani Zrenjanina i dalje nemaju zdravu pijaću vodu, izgradnja obilaznice nije završena, ambulante i apoteke u selima rade svega par dana nedeljno, Zrenjanin spada u kategoriju prekomerno zagađenih gradova.

Zato iz Zrenjanina odlaze, pogotovo mladi ljudi, izgubio je preko 16.000 ljudi između dva potpisa.

Prosečna plata manja je i od republičkog i od pokrajinskog proseka, Zrenjaninci imaju oko 30.000 dinara manju prosečnu zaradu od Beograđana, a Zrenjanin je jedan od pet najskupljih gradova za život u Srbiji. Nezaposlenost je velika, životni standard građana na niskom nivou, infrastruktura je u veoma lošem stanju, pa se nameće pitanje na šta se to troši novac građana.

Budžet za poljoprivredu još manji nego što je bio, a bio je nedovoljan. Predstavnicima neodgovorne gradske vlasti nije palo na pamet da povećaju subvencije, da se uloži u poljoprivredu, da se pomogne poljoprivrednicima, posebno mladim, pri zakupu državnog zemljišta koji kasni poslovično godinama unazad i prilično sumnjivog karaktera je cela ta procedura.

Da li je rekonstrukcija stadiona prioritet ako nisu izdvojena dodatna sredstva za javni gradski i prigradski saobraćaj, koji je u katastrofalnom stanju, retki su polasci, autobusi su stari i dotrajali, autobuska stajališta još gora.

Pravljenju budžeta trebalo je pristupiti domaćinski i bolje posložiti prioritete. Ovde nedostaje bilo kakva vizija i strateško i dugoročno planiranje. Što je odlika 11 godina duge vladavine zrenjaninskih naprednjaka. Zato je vreme za promene!

Odbornička grupa Vojvođani LSV

u Skupštini grada Zrenjanina

PODELI