Vreme je za Zrenjanin iz kog se ne odlazi!

Iako naš Zrenjanin nažalost muči mnoštvo problema, najveći je bez sumnje odlazak ljudi, pogotovo mladih iz našeg grada i naših sela.

Žalosno je gledati grad kako se gasi, sela kako nestaju, roditelje koji prate svoju decu u “bolje sutra” negde daleko odavde.

Odlazak mlade radne snage smanjuje mogućnost grada da se razvija.

Potrebna su trajna rešenja. Zato Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine predlažu konkretne korake da se ovaj poguban trend zaustavi.

Predlagali smo da se formira radna grupa za sprečavanje odlaska mladih, da se okupe svi relevantni politički, privredni i društveni akteri u radnu grupu koja će raditi na pronalaženju rešenja i načina da se mladima poboljšaju uslovi života, bez bilo kakvih podela jer svi imamo isti zadatak – da svi mladi imaju šansu da žive u svom gradu, a da pritom pristojno zarađuju, kvalitetno se školuju i imaju dobru zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine zalažu se za osnivanje Instituta digitalne transformacije u Zrenjaninu. Smatramo to prvim konkretnim korakom ka ostvarenju našeg dugogodišnjeg cilja – osnivanja Banatskog univerziteta. Na ovaj način, ne samo da bi se mladima ponudio razlog da ostanu u Zrenjaninu, nego bi se privukli i studenti iz drugih sredina.

Prema Zakonu o nauci osnivač instituta može biti lokalna samouprava. Grad Zrenjanin treba da osnuje Institut za digitalnu transformaciju, jer bi ovaj institut povoljno uticao na ekonomski razvoj našeg grada. Digitalna transformacija je vodeći trend u savremenom društvu koji predstavlja upotrebu digitalne tehnologije u svim segmentima.

Osim toga, smatramo da je neophodno osnovati matematičko odeljenje u gimnaziji.

Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine nude konkretne predloge koji su realno izvodivi i koji bi ozbiljno unapredili kvalitet života u Zrenjaninu. Prvi i najvažniji zadatak svih nas je da pružimo mladima uslove za bolji život u Zrenjaninu i zrenjaninskim selima. Vreme je za Zrenjanin iz kog se ne odlazi!

Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin

PODELI