Ne trebaju nam afere, već bolji život

Aleksandar Marton, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, ocenio je danas da se sem reči ‘autonomija’ malo šta može navesti kao istinski izraz jake regionalne, autonomne vlasti u Vojvodini.

– AP Vojvodina je pre 20 i više godina imala pun kapacitet vlasti. Sama je uređivala i određivala prioritete i rešavala probleme. Tada je Vojvodina bila rame uz rame sa Slovenijom sa ogromnom proizvodnjom, stopom zaposlenih od 92 odsto i prosečnim platama na nivou evropskih. Danas smo daleko ispod Slovenije, odnosno rame uz rame smo sa Moldavijom – rekao je Marton i dodao da je centralizacija Vojvodini zavezala ruke, čak i u oblastima koje su  u najvećoj meri zastupljene u Vojvodini, odnosno u poljoprivredi.

– Danas, za razilku od osamdesetih godina, AP Vojvodina, ne može donositi i sprovoditi nadzor mera agrarne politike. Ustavni sud je smatrao da pokrajina ne treba da ima te ingerencije. Takođe, ona nema ingerencije u inspekcijskim službama. One su direktno podređene Vladi  Srbije i resornom ministarstvu.
U svetlu poslednje afere vezane za zaraženo mleko, može se istaći da AP Vojvodina mora imati mnogo šira ovlašćenja i nadležnosti u poljoprivredi – upozorio je poslanik LSV u pokrajinskoj Skupštini, napominjući da bez kontrole i poluga vlasti, postojeći problemi će se nagomilavati, a resorno Ministarstvo za poljoprivredu Republike Srbije neće moći da ih reši.
– Nelogično je da o dominantno vojvođanskim problemima u poljoprivredi Vlada Vojvodine i njen Sekretarijat za poljoprivredu ne mogu voditi računa, predlagati mere ili  vršiti inspekcijski nadzor. O finansijskoj autonomiji Vojvodini u ovoj oblasti ne treba ni trošiti reči. Ona je veoma mala.

Marton je ukazao da je ovo prilika da se ponovo pozove na promenu Ustava Republike Srbije.

– Još pre šest godina smo ukazivali da će Ustav biti smetnja razvoju Srbije i Vojvodine. I u oblasti poljoprivrede se to ponovo dokazuje. Ustav mora biti moderan i demokratski i mora da omogući decentralizaciju države  i punu autonomiju Vojvodine. Vojvodini treba autonomija. Zbog njenih građana. Problemi bi se brže rešavali, a rezultati bi bili bolji za sve u  Srbiji – izjavio je Marton, zaključujući da Vojvodini i Srbiji ne trebaju afere, već bolji život.

PODELI