Vojvodina u srcu

Članovi i članice Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, realizovali su danas uličnu akciju pod nazivom „Vojvodina u srcu“ koja je za cilj imala predstavljanje bogatstva različitosti etniciteta i kulturna prožimanja koja karakterišu grad Zrenjanin i Vojvodinu. Aktivistkinje Foruma žena zrenjaninske Lige na jedan nesvakidašnji i zanimljiv način poželele su svojim sugrađanima/kama srećnu i uspešnu Novu godinu i nastupajuće božićne praznike obučene u narodne nošnje nacionalnih zajednica.

– Vojvođanski identitet, identitet naše regije svoju prepoznatljivost u punoj meri iskazuje i dobija na značenju u danima prepunim prazničnog duha. FŽ LSV, pored zanimanja za sprovođenje koncepta rodne ravnopravnosti i velikog broja pitanja vezanih za položaj žena i to od participacije, borbe protiv nasilja nad ženama do najosetljivijih društvenih pitanja i podsticajnih državnih mera u oblasti populacione politike, uvek širom otvara vrata kulturnom prožimanju i ideji interkulturalnosti kao jednoj od najznačajnijih vojvođanskih osobenosti – navela je Ankica Dostanić, predsednica FŽ GrO LSV Zrenjanin, dodajući da je današnja akcija dobar primer i podsećanje na sve to.

Branislava Jovanov, predsednica Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin, istakla je da je specifičnost vojvođanske sredine suživot najmanje 26 nacionalnih zajednica.

– Mi volimo da kažemo da je to svojevrsna Evropa u malom. Kada govorimo o 26 nacionalnih zajednica, to znači bogatstvo skoro toliko jezika, nekoliko religija, ali i tačno 26 kultura. Svaka od ovih nacija donela je svoje specifičnosti u kulturi, jeziku, običajima i tradiciji, a ono što čini posebnost Vojvodine je mešanje svih ovih nacionalnih kultura, čime su se one, dolazeći u dodir jedna sa drugom, obogatile, izmešale u jedan, vojvođanski identitet – objasnila je Jovanov.

Kultura različitosti našeg područja je nešto čime, prema njenim rečima, treba da se ponosi i Zrenjanin i Vojvodina, ali i cela Srbija.

– U Zrenjaninu su u službenoj upotrebi pored srpskog i mađarski, slovački i rumunski jezik. Zbog različitih običaja, naši praznici i proslave su veoma živopisni, učimo običaje jedni od drugih, poštujemo ih i usvajamo neke od njih, i slavimo praznike i po Julijanskom i po Gregorijanskom kalendaru, jer delimo sa našim prijateljima radost njihovog praznikovanja – rekla je predsednica Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin, zaključujući porukom da će Liga socijaldemokrata Vojvodine nastaviti da neguje i promoviše kulturnu raznolikost i bogatstvo koje ona čini, kao i da se snažno zalaže za ostvarivanje svih prava nacionalnih zajednica, i da ukazuje na to da smo svi, uprkos svojim različitostima, jednaki.

PODELI