Ankica Dostanić gošća udruženju žena iz Orlovata

U petak, 29. januara Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin organizovala je posetu članicama udruženja žena iz Orlovat.

Predsednica Foruma žena GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Ankica Dostanić je tom prilikom navela da su ligašce istinski zainteresovane za bolji položaj žena i unapređenja života u seoskim sredinama.

– Bolji životni standard, dostupnost zdravstvenih ustanova, obrazovanje dece, niz praktičnih olakšica u svakodnevnom životu, borba protiv diskriminacije i uključivanje što većeg broja žena u javni život je ono od čega ne odustajemo – istakla je Dostanić.
Ona je pozvala sve prisutne da svako od nas da doprinos u borbi za bolji položaj žena i da samo zajedničkim snagama možemo da postignemo uspeh u toj borbi.
– Neke od nas žive na selu, neke od nas rade na selu, većina ima rođake, svakodnevno razgovaramo, posedujemo sopstveno iskustvo i iskustvo naših prijateljica i rođaka žiteljki seoskih sredina i živimo život na osnovu kojeg možemo da prepoznamo određene probleme i momente koji su jako važni za bolje funkcionisanje i organizaciju svakodnevnog života . Svaki akcioni plan koji se tiče seoskih zajednica treba u sebi da sadrži naše lice i bude prihvatljiv za žene. U vrtlogu „velikih“ globalnih tema i rešavanja nagomilanih društvenih problema iz nekog razloga žene se uvek nalaze u senci, a direktna problematika koja se tiče njih samih jednostavno se očekuje da se sama od sebe reši. Međutim, nije tako. Svesni smo činjenice da ako se ne bavimo pitanjima koje se tiču nas samih, niko se neće baviti. Preuzimanje inicijative je svakako jedan od ključnih faktora koji upućuje na to da možemo da stvaramo i kreiramo seoske zajednice po našoj meri. Potpuno sam sigurna da što veće uključivanje žena u osmišljavanju života u seoskim sredinama van onog očekivanog, gde su navikli i da nas vide, svakako će doneti odličan rezultat – zaključila je Dostanić.

PODELI